Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Puigdemont har skaffat advokat i Belgien

Spaniens riksåklagare vill att höga företrädare för den avsatta regionala regeringen i Katalonien ska ställas inför rätta, meddelade han i dag. Flera av de åtalshotade ledarna befinner sig i Belgien, där den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont anlitat en advokat.

Carles Puigdemont, president i det katalanska självstyret, avsattes i fredags av centralregeringen och senaten i Madrid. Nu hotas han av åtal. Arkivbild.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
Riksåklagaren José Manuel Maza har väckt begäran i två instanser: ett mål i specialdomstolen Audiencia Nacional och ett annat i Högsta domstolen, rapporterar tidningen El País. Det faller på domare att avgöra om det blir prövningar.
Anklagelserna handlar om brott mot Spaniens författning: uppror och uppvigling. Maza anser att också misstankar om misshushållning med allmänna medel ska granskas.
Carles Puigdemont, president i det katalanska självstyret, avsattes i fredags. Beslutet hade fattats av centralregeringen och godkänts av senaten i Madrid till följd av att de katalanska självständighetssträvandena drivits så långt som till en omröstning i det regionala parlamentet. De folkvalda katalanerna röstade för att utropa självständighet.
Såväl Puigdemont som flera andra medlemmar av den avsatta regeringen är nu i Belgien. Den belgiske advokaten Paul Beckaert säger att han nu fått Puigdemont som klient.
– Jag kan bekräfta att Carles Puigdemont utsett mig till sin juridiske representant, och han är just nu i Belgien.
Paul Beckaert vill dock inte säga om Puigdemont har sökt asyl.
– Det har inte beslutats ännu.
Beckaert påpekar att han själv har över 30 års erfarenhet av att arbeta med asylfrågor för basker från Spanien.
– Det är sannolikt på grund av den erfarenheten som han (Puigdemont) vänt sig till mig, säger advokaten.
Carles Puigdemont och hans andreman Oriol Junqueras omfattas båda av den begäran som ställts till Audiencia Nacional.
Men även ett antal andra medlemmar av det katalanska styret riskerar åtal. Vid Högsta domstolen avgörs om andra som enligt riksåklagaren kan ha begått brott ska rannsakas.
I den begäran nämns bland andra Carme Forcadell. Hon är talman i det katalanska parlamentet.
Madrid har genom att åberopa artikel 155 i den spanska författningen tagit kontroll över maktutövningen i Katalonien.
Nyval i regionen har utlysts till den 21 december. Det gjordes av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i samband med att Madrid tog över makten och upplöste det sittande parlamentet.
Carles Puigdemonts parti, Kataloniens demokratiska parti, kommer att ställa upp i valet, uppger partiföreträdare enligt Reuters.
Även vänsterpartiet Kataloniens republikanska vänster har meddelat sin avsikt att delta.
Fakta

Spanska domstolar

Audiencia Nacional: Specialdomstol som granskar brott mot staten och terrorbrott. Sköter också bland annat större ekobrottsmål och grova narkotikabrott. Inrättades i slutet av 1970-talet, efter Francodiktaturen.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo): Högsta instans i bland annat brottmål, civilrättsliga mål och förvaltningsrättsliga mål.

Källa: Domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es

Gå till toppen