Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Insmugglat vapen användes vid krogmord

Flera män åtalas misstänkta för att ha smugglat in 235 deaktiverade vapen till Sverige från Slovakien. En av kulsprutepistolerna användes av en man som höll vakt vid dubbelmordet på en krog vid Vårväderstorget i Göteborg 2015.

Flera personer åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för inblandning i en stor smugglingshärva. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
– Ett av vapnen som användes vid vakthållningen när mördarna gick in var ett vapen vi kan knyta till ett inköp i januari eller mars 2014, säger åklagaren Michael Hansson till TT:
Det aktuella vapnet kunde dock inte användas.
– När polisen påträffar det har den kulan som ska in i loppet hamnat på sned. Patronen har fastnat helt enkelt, säger Hansson.
Totalt åtalas fyra män för inblandning i vapenhärvan. Tre av männen, 31–34 år gamla, åtalas misstänkta för att ha smugglat in 235 deaktiverade vapen till Sverige från Slovakien. Av dessa har polisen återfunnit 65 vapen, som har satts ihop och sålts vidare.
– Det är vad vi påstår. Vi har hittat mer efteråt, men vi fick dra ett streck i det hela. Men av de 235 vapnen som är införda har vi återfunnit 65 vapen, säger Michael Hansson.
Vapenresorna till Slovakien gjordes vid tre tillfällen under 2014 och totalt har männen betalat runt 640 000 kronor för vapnen.
– Det har vi sett i vapenfirmornas vapenböcker. Det är kontanta medel de har hivat upp på disken där för att minska risken för att bli upptäckta, säger Hansson.
Två av männen åtalas även för synnerligen grovt vapenbrott. 34-åringen och en 24-årig man misstänks för medhjälp till samma brott.
Gå till toppen