Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

150 miljoner till bredband i verklig glesbygd

Regeringen öronmärker 150 miljoner kronor till bredbandsutbyggnad i Sveriges glesast bebodda områden.

Regeringen öronmärker pengar till bredband i glesbygd. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Vi ser att vi inte kommer ut till de glesaste områdena i så snabb takt. Därför vrider vi om nu och börjar bygga utifrån och in, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
För ungefär ett år sedan omfördelade regeringen 150 miljoner kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet för att satsa på bredband på landsbygden. I dag fattas beslut om att dessa pengar specifikt ska användas till att bygga fast bredband i landets allra mest glest bebyggda områden.
Uppdraget att skapa ett nytt regelverk för utbyggnaden går till Statens jordbruksverk. Enligt landsbygdsministern ska Länsstyrelserna fördela pengarna som kommunerna sedan ska hantera tillsammans med exempelvis byalag.
– Det är byar längre bort från centralorter, från norr till söder. Själva jobbet ska utföras av kommersiella aktörer, säger Bucht.
TT: Vad gör att ni känner er tvungna att öronmärka pengarna, vad är det som inte har fungerat?
– Vi har fått väldigt mycket signaler om att det är en problematik med nuvarande regelverk att se till att pengarna kommer ut till de glesaste områdena. Det blir mer att man bygger inifrån och ut, det är därför vi vill sätta ett helt ny regelverk, säger Sven-Erik Bucht.
Enligt Bucht har även den parlamentariska landsbygdskommittén tidigare i år pekat på dessa problem.
Gå till toppen