Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

170 miljoner ska få bort giftet från BT Kemi

Nu kommer de pengar som behövs till saneringen av det tidigare BT Kemi-områdets södra del.

Saneringsarbete på BT Kemi 1977. Arbetet fortsätter på olika sätt.Bild: Hans Runesson
Naturvårdsverket bidrar med 170 miljoner kronor till arbetet. Pengarna går till länsstyrelsen, som ska portionera ut dem under tiden 2018 till 2023.
Det första året betalas bidrag till utpumpningen av vatten från det södra området – det norra blev färdigsanerat 2011.
Läs också Svalöv begär över 160 miljoner kronor till fortsatt sanering efter BT Kemi
I söder ska 53 000 ton jord grävas bort, som mest till sex meters djup, och sedan behandlas på annan plats. Det egentliga arbetet börjar 2019, men det mest grävandet utförs under en tvåårsperiod, 2020-2021.
Fabriksområdet förgiftades när BT Kemi tillverkade och lagrade växtbekämpningsmedel där under åren 1964-77.
Läs också Nu är det bestämt – sista BT Kemi-området ska saneras
– Dessa ämnen finns fortfarande kvar i marken. BT Kemi-området har fått högsta riskklass och är placerat som nummer ett i Skåne läns prioriteringslista över de ur risksynpunkt allvarligaste objekten, säger Ingela Hiltula, biträdande chef för samhällsavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Svalövs kommun driver bolaget BT Kemi Efterbehandling, som organiserar saneringen. Där ska man nu till att börja med handla upp miljökonsulttjänster.
Läs också BT Kemi i bilder
Gå till toppen