Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Daisy Balkin Rung: ”Vi lever i en förunderlig och föränderlig värld.”

Det samövas på Gotland under Aurora-övningen.Bild: Anders Wiklund/TT
Det är en förunderlig och föränderlig värld vi lever i. Ingen kan säga att den är händelselös.
Om någon 1988 hade sagt till mig att Muren skulle falla året därpå, hade jag trott att den personen var galen. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få uppleva den arabiska våren. Att den arabiska våren blivit till inbördeskrig mellan olika schatteringar i några av de länder som vi då, för sju år sedan, hyllade och välkomnade som början till något nytt och förhoppningsvis demokratiskt, är så oerhört tragiskt.
I vårt östra stora grannland regerar en maktfullkomlig despot. Vladimir Putin heter han om någon råkat missa det.
När jag flera gånger under åren 2002–2009 varnade för hans metoder viftade somliga bort det med ”rysskräck”. Idag är jag givetvis inte glad över att jag hade rätt, utan känner istället en oro över Sverige och världen.
I takt med att världen förändrats och det är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge har också det svenska försvaret genomgått stora förändringar. Från att satsa på utlandsstyrkor till att i högre grad vara koncentrerat på det nationella försvaret. Nu satsas det på materiel till soldaterna och på förband på Gotland. Det är mycket bra.
De flesta av våra politiker har äntligen börjat förstå. Vi har en försvarsminister som gjort mer för försvaret på tre år än vad alliansen gjorde på sina åtta år vid rodret. Visserligen ska sägas att tiderna förändrats, men nu har de borgerliga kommit in i matchen och bjuder över varandra när det gäller pengar till försvaret.
Om någon sagt till mig för några år sedan att totalförsvaret skulle återuppstå, hade jag faktiskt på fullt allvar tyckt att den personen var riktigt tokig. Att totalförsvaret på ett eller annat sätt ska återinrättas är positivt, för att inte säga nödvändigt. När det skrotades en gång var det nog inte så övertänkt. Självfallet behövdes det ses över, moderniseras och anpassas till dagens verklighet, men att avveckla det var vansinne. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uttryckte det så här när jag träffade honom häromdagen:
”Vi beslöt redan i december 2015 att återuppta totalförsvarsplaneringen. Totalförsvar är den verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Under höjd beredskap är totalförsvar all samhällsverksamhet som då ska bedrivas. Flera instanser har utrett detta och vi är nu i en utbyggnadsprocess.”
På något sätt går vi tillbaka till hur det var förr. Ett exempel är en god vän som arbetar på Försvarets materielverk, FMV, som på sociala medier nyligen stolt berättade att han nu krigsplacerats.
Nu är vi där igen, då krigsplaceringar är ett faktum. För vem vet vad som händer i morgon. Det som idag låter otänkbart och galet kan mycket väl bli verklighet i morgon. Det har en förunderlig och föränderlig värld påmint oss om gång efter gång.
daisy.balkin@gmail.com
Gå till toppen