Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ljusstämning lockar storpublik till Sofiero

November kommer med mörker. Sofiero svarar med Ljusstämning. Arrangemanget väntas locka drygt 10 000 personer under fyra kvällar och många var på plats redan den första.

Ellen och Ebba Andersson-Thelin gillade de upplysta träden och de flytande blommorna i vinhuset.Bild: Britt-Mari Olsson
Aftonen är mörk och stilla, luften fuktigt sval. Entrén till Sofiero är välfylld redan innan publiken välkomnas in. Väl inne väntar ljus i en rad former: oräkneliga marschaller visar vägen, strålkastare ger det växande form, upplysta klot påminner om ballonger, mjuka glödlampor och ljuset från vedklabbarna i eldkorgar värmer när kylan kryper på efter en stund i höstmörkret.
Det är fjärde upplagan av Ljusstämning sedan Sofiero återupptog arrangemanget efter några år i träda.
– I år rör vi oss lite i sagornas värld, Sofiero är ju lite av ett sagoslott säger Matthias Bong, projektledare för Ljusstämning.
Han nickar åt en kristallkrona som är upphängd vid dammen i rhododendronravinen.
– En vacker damm, spegelblank, vad kan det bli? Kanske ett balsalsgolv, som kan bli en saga, som kan bli... Vi talar inte om allt, utan man ska få ana och gissa själv.
Ljussättningen ger Sofiero en annorlunda inramning.Bild: Britt-Mari Olsson
Förra året kom nära 10 000 besökare under Ljusstämning. I år hoppas arrangörerna på fler. Vädret är en faktor och prognosen ger hopp.
Arrangemanget lockar människor i alla åldrar. Gun och Lennart Strömblad kom med syskonbarnbarnen Ellen och Ebba Andersson-Thelin. De gjorde ett stopp i vinhusets milda ljus.
– Här är fantastiskt fint, säger Lennart Strömblad.
– Träden, alla lyktor och marschaller, det är så vackert här, fyller Gun Strömblad i.
Ljusstämning bjuder på olika uttryck.Bild: Britt-Mari Olsson
Ellen Andersson-Thelin är också förtjust i de upplysta träden, medan systern Ebba har fastnat för en zinkbalja i vinhuset:
– Det är fint att det är ljus och blommor som flyter i vattnet.
Den som vill har möjlighet att hitta sin egen favorit, Ljusstämning på Sofiero håller öppet fredag, lördag och söndag klockan 17–21.
Isabell Lindblad passade på att grilla marshmallows under besöket.Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Många besökare var tidigt ute när det var premiär för fjärde upplagan av Ljusstämning på Sofiero.Bild: Britt-Mari Olsson
Bild: Britt-Mari Olsson
Överallt marschaller som visar vägen genom slottsparken.Bild: Britt-Mari Olsson
Sagornas värld var inspiration till årets upplaga av Ljusstämning. Kan det vara ett Sockerdricksträd?Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen