Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hög tid att ändra stadgarna i huset

Nu väntar merarbete för landets bostadsrättsföreningar. Efter fjolårets lagändringar är det hög tid att ta fram stadgarna och rensa bort gamla bestämmelser som inte längre gäller.

Står det rätt i stadgarna? Ta tag i bostadsrättsföreningen och se till att matcha bestämmelserna med gällande lag. Arkivbild.Bild: Pedersen, Terje
Lagen om ekonomiska föreningar ändrades förra året, vilket även berör bostadsrättsföreningar. Nu gäller nya regler för allt från när en årsredovisning ska vara tillgänglig – till tiden för kallelser.
Visserligen har din bostadsrättsförening till nästa sommar på sig att fräscha upp stadgarna så att det matchar nya bestämmelser. Låter det som mycket tid? Tänk om, och sätt igång genast.
– Man behöver ju ofta fatta beslut om ändringar i stadgar på två stämmor. Det tar sin tid, så ska man hinna med måste man nästan sätta i gång nu, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum.
Stadgarna ska vara ändrade senast sista juni 2018. Ändringarna gäller bland annat kallelser till föreningsstämma. I dag krävs att man kallar tidigast fyra och senast två veckor inför en stämma. Men snart blir tidsfristen längre.
– Man kallar tidigast sex veckor och senast fyra veckor inför en ordinarie stämma, säger Monika Jukic.
Att söla med årsredovisningar är inte heller okej. Den ändrade tidsfristen för när den ska vara tillgänglig – från senaste en vecka till senast två veckor före en årsstämma – ska in i stadgarna.
Känt sedan tidigare är att det nuförtiden är lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andrahand.
– Tidigare var det ”beaktansvärda skäl” som krävdes. Nu är det endast ”skäl”. Man behöver ändra formuleringarna i stadgarna.
Fakta

Stadgarna som ska ses över

Här är ändringarna – punkt för punkt – enligt Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum.

• Ändrade regler om kallelse till föreningsstämma:

– Man kallar tidigast 6 veckor och senast 4 veckor inför en ordinarie stämma.

• Utomståendes rätt att närvara som biträde vid föreningsstämma:

– Tidigare gällde endast make, sambo eller annan medlem och som förening behöver rensa ut den typen av begränsningar i stadgarna.

• Tidsfrister avseende årsredovisningen:

– Det har räckt att ha årsredovisningen och revisionsrapporten tillgänglig en vecka innan stämman. Men det ändras nu till senast två veckor före en årsstämma.

• Förtydligande kring medlemsförteckningen:

– Det ska framgå tidpunkt för medlems inträde och utträde ur föreningen.

• Möjlighet att använda elektroniska hjälpmedel för kallelse och andra meddelanden:

– Man får fundera på i föreningen om man vill kalla elektroniskt och om man vill skriva in det i stadgarna.

• Föreningens möjlighet att ta ut en avgift för upplåtelse av lägenhet som hyrs ut i andra hand:

– Ändringen kom redan 2014, men möjligheten att ta ut en avgift måste skrivas in i stadgarna. Många föreningar har inte skrivit in det.

• Lättnad vad gäller medlemmars rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand:

– Tidigare var det ”beaktansvärda skäl” som krävdes. Nu är det endast ”skäl”. Man behöver ändra formuleringarna i stadgarna.

Källa: Sveriges bostadsrättscentrum

Gå till toppen