Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskrona och Svalöv ställer ut miljötänk på bild

Under höst och vinter får folk i Landskrona och Svalöv se en ny fotoutställning utomhus.

Fyrtioårige Lamboo jobbar med att lasta kol i Indien. (Klicka för att se hela bilden!)Bild: Sebastian Sardi
Det är kommunernas gemensamma renhållningsbolag LSR som bjudit in fotografer att skicka bilder på temat hållbarhet, miljö och klimat.
Nyligen valde en jury ut fyra vinnare, som belönas 500 euro var, strax under 5 000 kronor. Men priset är också att ställas ut i en utomhusutställning.
Sebastian Sardi är en av de fyra. Han är född 1983, bor i Malmö och är fotoutbildad bland annat i Köpenhamn.
”Detta är ett projekt jag hållit på med under längre tid, sedan 2008 då jag första gången besökte en kolgruva i Inre Mongoliet i Kina. Sedan dess har jag varit i flertalet gruvor i Ryssland, Kazakstan och Indien. Så tävlingen passade mina bilder bra” skriver Sebastian i ett mejl till tidningen.
Just kolet ser han som ett stort problem för miljön och han tror att vi svenskar kan ha svårt att sätta oss in i hur mycket kol som bryts och bränns.
”Det är fullständigt katastrofalt att vi fortfarande idag använder kol som vi gör", skriver han.
Hans bilder är tagna i år och kommer från i delstaten Jharkhand i östra Indien, där kolet bryts i öppen dag under mycket svåra förhållanden.
Lizette Schaap arbetar med bilder för att få oss att tänka på miljön. Här ”Consumerism Tropicana".Bild: Lizette Schaap
Från Nederländerna kommer ingenjören och fotografen Lizette Schaap, som är född 1987 och fotoutbildad i Amsterdam.
”Jag är verkligen glad för den här utställningen! Vi måste ägna oss mer åt klimatförändringen och konst är ett bra sätt”, skriver hon till tidningen. Hon vill sänka livspulsen – och ”vår konsumtionstakt, som är förödande för oss själva, andra människor och vår planet”. Uthållighet och balans mellan olika intressen är hennes recept.
De bilder som visas av LSR i Landskrona och/eller Svalöv är hämtade från serien ”Consumerism”, som är en del av hennes examensarbete på fotoutbildningen.
”Arbetet med det projektet hjälper mig att leva mer medvetet. Förhoppningsvis kan jag också skapa medvetenhet hos folk som ser mina verk”, skriver hon i ett mejl till tidningen.
Lizette Schaap jobbar både som nyhetsfotograf och med personlig bildkonst.
De andra pristagarna är Anna Filipova med bas i Paris och Swastik Pal, examinerad i Calcutta.
Dem har vi inte lyckats nå, men Anna Filipovas hemsida berättar om en fotografkarriär på internationellt kända medier. På senare år synar hon avlägsna och svåråtkomliga områden i världens norra delar, där hon utforskar det sociala livet och miljön.
Swastik Pal, född 1991, har utbildning från bland annat Calcutta i Indien och Manila på Filippinerna.
Dokumentärfotografi är en sak han har jobbat med, nu utbildar han sig till filmare.
Gå till toppen