Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Portugal, Spanien eller sagolandet – många drömresemål när barn fick skapa flygande matta

Av gamla kläder och textiler kan man skapa en flygande matta. Det fick barn på Höganäs bibliotek göra när konstprojektet "Flying carpet" anordnades under fredagsförmiddagen.

Barn från Tellus Montessoriskola i Höganäs besökte biblioteket och workshopen "Flying carpet" under fredagsförmiddagen. Konstnären Rita Winde visar Nelly Milovanovic, Juni Lampa och Moa Larsson hur mattan ska flätas.Bild: Isabel Aguilar
Inne i ett av rummen på Höganäs bibliotek ligger en halvfärdig matta på golvet. Det är en flygande matta som flätas av stora textilnystan, gjorda av gamla kläder och tyger.
Under fredagsförmiddagen bjuder kulturföreningen Artpit, i samarbete med Internationella caféet i Ängelholm, in barn i Höganäs att vara med och hjälpa till att skapa mattan och samtidigt berätta var de vill åka med den. Workshopen är en del av konstevenemanget "Bästa biennalen 2017" som anordnas i hela Skåne.
– Detta handlar om återvinning, ett hållbart samhälle och att tänka på naturen och varandra. Men vi vill även höra barnens berättelser och historier om resor som de vill göra med den flygande mattan, säger Rita Winde, konstnär.
Hon är en av dem som håller i konstprojektet "Flying carpets" tillsammans med konstnären Gertrud Alfredsson. Tidigare har projektet anordnats i Ängelholm och Helsingborg och responsen bland barnen har varit positiv.
– Det är alltid lika roligt att höra barnens drömmar, fantasier och berättelser om var de ska åka med mattan samtidigt som de är med och skapar den, säger Rita Winde.
Nelly Milovanovic lär sig snabbt hur den flygande mattan ska flätas och har redan bestämt var hon ska åka med den när den är klar. "Portugal", säger hon.Bild: Isabel Aguilar
När hon ställer frågan var alla barn vill åka så blir svaren många: Spanien, Legoland, sagolandet. Nelly Milovanovic vet precis vart hon ska.
– Jag vill åka till Portugal och bada, säger hon.
Loui Sparf tycker det är roligt att se hur långt han kan kasta med textilnystanet medan mamma Kelly Hodgkinson flätar.Bild: Isabel Aguilar
Treåriga Loui Sparf håller i ett av textilnystanen och hjälper mamma Kelly Hodgkinson att fläta mattan.
– Det är lite svårt men vi hjälps åt. Men han tycker det är roligt att kasta nystanet, se hur långt det kan komma och sen dra tillbaka det, säger Kelly Hodgkinson.
Gå till toppen