Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Djurbladet

Studie: Människor bryr sig mer om hundar än om andra människor

Människors kärlek till hundar vet nästan inga gränser. Två studier visar att vi känner mer empati för hundar i svårighet än för lidande människor, rapporterar Independent.

Hundars hjälplöshet gör att vi känner starkt sympati för dem – ofta mer än för människor.Bild: Markus Schreiber
”Hade du donerat fem pund [cirka 55 kronor] för att rädda Harrison från en långsam, smärtsam död?”
Den frågan står att läsa på två olika annonser skapade av forskare på brittiska välgörenhetsorganisationen Harrison’s Fund för ett par år sedan. På en av annonserna syns en liten pojke – på den andra en hund.
Vilken av annonserna drog in mest pengar?
Hundens.
Läs mer: 60 år sedan gatuhunden Lajka skrev historia i rymden
Resultatet i den brittiska studien, att människor känner mer empati för en lidande hund än för en människa, går igen i en ny forskningsstudie från USA.
Inte en hund så mycket som en ”pälsbebis”.Bild: Dave Martin
I studien gav forskarna Jack Levin och Arnold Arluke, från Northeastern University i Boston, 240 deltagare fyra falska nyhetsartiklar.
Alla fyra artiklarna handlar om ett överfall med ett basebollträ där offret blev slaget medvetslöst. Den enda skillnaden i artiklarna var offret: en trettioåring, en ettåring, en vuxen hund och en hundvalp.
”Deltagarna var betydligt mindre upprörda när den vuxna människan misshandlades, i jämförelse med babyn, hundvalpen och den vuxna hunden. Bara i förhållande till människobarnet fick den vuxna hunden mindre empati, säger forskarna enligt Independent.
Deras slutsats är att många ser sina hundar som likställda med andra medlemmar i deras familj.
”Deltagarna ser inte deras hundar som djur utan snarare som 'pälsbebisar', eller familjemedlemmar vid sidan av barnen”.
Läs mer: Bildextra: Hundars fantastiska halloweenkostymer
Gå till toppen