Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Kraven på cigarettillverkare och producenter av plastförpackningar måste skärpas."

Sveriges vanligaste form av skräp – fimparna – är en källa till att plasten i haven ökar, skriver Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige rent.

Sveriges vanligaste form av skräp – fimparna – är en källa till att plasten i haven ökar, skriver Johanna Ragnartz.Bild: Sven-Erik Svensson
De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för problemet med plast i sjöar och hav. Både EU och regeringen har tagit olika initiativ för att ta itu med problemet. Ändå ökar nedskräpningen.
Kraven på cigarettillverkare och producenter av plastförpackningar måste skärpas.
Idag baseras Sveriges återvinningssystem på att människor köper och bär hem varor, och att förpackningar och rester sorteras och slängs vid miljöstationer eller i återvinningsrum.
Men det rimmar dåligt med dagens konsumtionsmönster där många köper alltmer fika, mat och prylar on the go – när de är på språng, något som gör att mängden skräp ökar.
Det finns ett lagstadgat producentansvar för förpackningar, men när en engångsmugg eller cigarettfimp hamnar på marken lämpas ansvaret över på den kommun eller markägare som ansvarar för renhållningen. Det är både dyrt och onödigt.
Cigarettillverkare och producenter av plastförpackningar måste ta ett större miljöansvar, göra förpackningar som är lättare att sortera, som genom sin design minskar riskerna för nedskräpning och som hjälper konsumenterna att slänga skräpet på avsedd plats.
Kommunerna bör göra det lättare att sortera skräp vid vanliga papperskorgar, och se till att de har plats för stort skräp som sushi- och pizzakartonger.
Sveriges vanligaste form av skräp – fimparna – är en källa till att plasten i haven ökar. Cigarettfilter innehåller plast. Trots det nämner inte Naturvårdsverket fimpar i sin redovisning av myndighetens regeringsuppdrag när det gäller källor till mikroplaster och i sina förslag på åtgärder för minskade utsläpp.
Nu behövs åtgärder för att minska det tobaksrelaterade plastskräpet. Politikerna bör också tydliggöra att all nedskräpning är olaglig, till exempel genom att inte låta fimpar vara undantagna från skräpboten, det vill säga att människor som slänger skräp där allmänheten vistas, kan få böter för det.

Johanna Ragnartz

Johanna Ragnartz är vd för stiftelsen Håll Sverige rent.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen