Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dockorna får ett nytt hem i Hembygdsparken

I Himmelstorps dockmuseum finns dockor från golv till tak. Gunilla Graf Åberg har samlat under åtskilliga år. Nu ska hennes ögonstenar få ett nytt hem i Hembygdsparken i Ängelholm.

En dröm är på väg att gå i uppfyllelse för Gunilla Graf Åberg. Hennes docksamling ska få ett nytt hem i Hembygdsparken i Ängelholm.Bild: Michael Lundblad
Redan tre år gammal fick hon sin första docka. Det var en så kallad "lasadocka" som Gunilla Graf Åbergs mor sytt till henne.
Sedan dess har antalet dockor vuxit och blivit allt fler hemma hos Gunilla Graf Åberg. Hennes samling blev så stor att hon startade Himmelstorps Dockmuseum som återfinns nära Hålehallstugan på Hallandsåsen.
Som barn fick hon sedan fler dockor men det var egentligen först då hon började följa med sin man Egon Åberg, som är pensionerad pilot, som samlingen började växa.
– Då följde jag med när han flög. Det kunde man på den tiden. På resorna köpte jag souvenirdockor med mig hem. Sedan började jag gå på loppis. Här finns alla sorters dockor, säger Gunilla Graf Åberg.
Under många års tid har Gunilla Graf Åberg samlat på dockor. Nu ingår över 400 dockor i samlingen som ska skänkas till Hembygdsparken i Ängelholm.Bild: Michael Lundblad
Nu är samlingen så stor att den rymmer över 400 dockor. Äldst är några dockor från 1800-talet. Samlingen sträcker sig över lång tid där de modernaste dockorna bara har några år på nacken.
Förutom själva dockorna innehåller museet även dockkläder, dockskåp, dockvagnar, mjukisdjur och mycket mer. Dockskåpen och några av dockorna har Gunilla Graf Åberg egenhändigt tillverkat. När det gäller kläderna har hon själv sytt många av plaggen.
Nyligen gick en av Gunilla Graf Åbergs drömmar i uppfyllelse när man från Hembygdsparken i Ängelholm meddelade att man gärna tar emot hennes docksamling för att kunna ställa ut den. En utställning som är tänkt att vara på plats under våren nästa år om allting går i lås.
– Hembygdsparken är för mig det finaste Ängelholm har. Så jag skänker allt till Hembygdsparken, säger Gunilla Graf Åberg.
Hennes anknytning till Ängelholm är stark. Familjen flyttade dit när hon var nio år och hon växte upp i staden. Bland annat har hon medverkat i Engelholmsrevyn.
Några av dockorna märks det att Gunilla Graaf Åberg har en mer speciell relation till. Hon visar upp flera och pekar på likheten med kändisar som Malin Bayard och Charlotte Perelli hos ett par av dem.
I Himmelstorps dockmuseum ryms stort och smått. Här finns dockor och mjukisdjur från golv till tak.Bild: Michael Lundblad
Redan nu har hon lämnat en stor del av samlingen till Hembygdsparken. Hon hoppas att både vuxna och barn ska få glädje av hennes samling.
Ännu finns något hundratal dockor kvar i museet i Himmelstorp. Ett museum som har öppet efter överenskommelse.
Och det är inte bara barnen hon tror kommer att få glädje av dockorna som ska visas i Hembygdsparken.
– Många vuxna känner igen sina gamla dockor, säger Gunilla Graf Åberg.
Gunilla Graf Åberg syr gärna kläder till dockorna. Hon har dessutom tillverkat några av dockorna själv.Bild: Michael Lundblad
Gå till toppen