Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nu ska Ida Liljeqvist möta Europa i simbassängen

Hon klarade säsongens målsättning – i december ska Ida Liljeqvist för första gången simma kortbane-EM i Köpenhamn.
– Det känns overkligt, säger hon.

Ida Liljeqvist från Höganäs simsällskap tillsammans med sin tränare Emil Fritz.Bild: Anders Malmberg
I söndags fick hon veta att förbundskaptenen Ulrika Strandmark tagit med henne i truppen. Men hon har inte fått säga något.
– Jag har gått hela veckan utan att kunna berätta. Mina föräldrar har vetat om det och några släktingar, säger hon och slänger clementinskal i en papperskorg.
När HD-sporten träffar henne i Höganäs simhall har 20 minuter gått sedan simförbundet offentliggjorde truppen. För Ida Liljeqvist del satt platsen långt inne. På favoritdistansen 50 meter fjäril klarade hon kvaltiden, och slog till med nytt personligt rekord, i försöken. Men i finalen simmade hon för långsamt.
– Det var ju där jag skulle ha klarat kvaltiden.
Sen gjorde hon samma sak på söndagen. I försöken på 50 meter ryggsim klarade hon kvaltiden, men i finalen stannade klockan på 28,86 – fyra hundradelar för långsamt. Där släcktes EM-lågan.
– Jag tänkte ”nä, nu är det kört".
Men det var det inte. Ulrika Strandmark kom fram till henne senare och berättade att EM-biljetten var i hamn.
– Hon sa ”du klarade ju kvaltiden i försöket och var topp fyra nu. Och vi skickar fyra.” Jag stod bara där som ett frågetecken och fattade ingenting, säger hon och skrattar åt händelsen tillsammans med sin tränare Emil Fritz.
– Det var ju ett wild card egentligen i och med att du inte uppnådde alla kriterier utan det var ett beslut från dem, säger han.
Ida Liljeqvist tror att konkurrenterna kommer simma snabbare under EM än vad de gjort hittills i år. Och hon tänker göra detsamma.Bild: Anders Malmberg
Tillsammans ska de nu lägga upp träningen fram till Ida Liljeqvists största äventyr hittills i karriären.
– Man hinner inte göra så mycket på fem veckor. Men vi ska slipa på detaljerna. Det som inte stämde på SM i Jönköping ska stämma nu. Vi kommer också göra en del träning tillsammans med Hanna Rosvall i Ängelholm eftersom hon också ska dit, säger Emil Fritz.
Och det finns detaljer att jobba på. Ida Liljeqvist tycker att hon gjorde misstag under alla loppen på SM.
– I försöken på 50 meter fjäril missade jag i vändningen, och i finalen missade jag både vändning och målgång. Och på ryggsimmet gjorde jag dåliga starter i båda loppen. Det var massor av tramsgrejer så jag hoppas kunna simma snabbare.
– Sätter du bara alla detaljerna kommer det gå bra. Simmässigt är det ju inga problem, där är du lika snabb som alla andra, säger Emil Fritz.
Ida Liljeqvist går på Kullagymnasiet och tränar ungefär 18 timmar i veckan.Bild: Anders Malmberg
De har kollat upp att hennes försökstid på 50 meter ryggsim ligger någonstans runt artonde snabbaste i Europa i år.
– Det är inte helt omöjligt med en semifinal, säger Emil Fritz och tittar på Ida.
– Men det är bara två stycken från varje nation som går vidare, säger hon.
– Jo, men du är inte bara inslängd utan ska kunna vara med och simma fort, säger han.
En ny situation är att ställa om till ytterligare ett mästerskap. Tidigare har SM varit det stora för Ida Liljeqvist och efteråt har hon kunnat slappna av.
– Men det är ju detta jag hoppades på så mentalt hade jag förberett mig lite ändå, säger hon.
– Det ska bli så roligt.
Gå till toppen