Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Nytt förvar i Ljungbyhed kan stå klart senvåren 2018

Ett 60-tal ortsbor kom till Migrationsverkets informationsmöte om det planerade tillfälliga förvaret i Ljungbyhed på onsdagskvällen. Flest var frågorna om säkerheten.

Rekryteringen av ett 60-tal anställda till det nya förvaret i Ljungbyhed påbörjas redan i december. Och ombyggnaderna i den tidigare brandstationen från gamla F5-tiden, en tegelbyggnad vid entrén till Ljungbyhed park, förväntas bli klara under senare delen av våren.
Läs mer: Klartecken från kommunen för förvar i Ljungbyhed
Det berättade Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvarsverksamhet i Sverige, och Anna Nilsson, som blir chef för både förvaren i Åstorp och Ljungbyhed.
De klargjorde också att de 40 platserna i Ljungbyhed troligen inte kommer att behövas längre när väl förvaret i Åstorp byggts ut längre fram. Det är därför som man ansökt om ett tillfälligt bygglov.
För de ortsbor som kommit till informationsmötet som kommunen och Migrationsverket utlyst tillsammans förklarade Anna Nilsson vad ett förvar är – en låst institution för personer som ska utvisas ur Sverige med olika mått av tvång. Förvaret ska ha vaken personal dygnet runt.
– Det handlar om slutskedet i asylprocessen, när man fått nej men inte accepterar att resa hem självmant, sa hon.
Många av frågorna från de som kommit handlade om säkerheten både innanför och utanför förvaret. Hur hanterar man bråk bland de intagna? Vad händer om någon rymmer? Vem ansvarar för vanliga medborgares säkerhet om det kommer vänster- och högerdemonstranter och kastar sten på varandra?
Läs mer: Ett steg närmre förvarsplatser i Ljungbyhed – bygglovsansökan är inlämnad
Enligt Anna Nilsson blir säkerheten högre i Ljungbyhed än vid förvaret i Åstorp, med bevakning både in- och utvändigt.
– Här ska vi ha ett sex meter högt stängsel, det finns inte i Åstorp.
Men rymningar och demonstrationer är polisens sak, klargjorde förvarschef Torbjörn Nyberg, som också fick ta emot önskemål om ett öppet hus innan anläggningen öppnas.
Några frågor handlade också om ifall flygbanorna i Ljungbyhed kommer att användas vid utvisningar med flyg.
– Vi har inga sådana planer, sa Anna Nilsson.
Fakta

Bakgrund

Migrationsverket har haft verksamhet på Ljungbyhed Park sedan myndigheten skrev ett hyresavtal med ägarna Peab 2015. Under det första året passerade ett stort antal asylsökande ett ankomstboende på området innan gränskontroller infördes och minskade behovet.

I somras blev det känt att parterna diskuterade att bygga ett förvar på området med mellan 30 och 50 platser. I samma veva föreslog Migrationsverket en utbyggnad av förvaret i Åstorp med 100 platser.

Klippans plan- och byggnämnd behandlade Ljungbyhed parks bygglovsansökan om ändrad användning för förvaret under hösten. Det innehöll även flera hundra boendeplatser för asylsökande under upp till ett år. Bygglovet har vunnit laga kraft och gäller till 2021.

Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen