Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Oresund Drydocks säger upp personal

Landskronaföretaget Oresund Drydocks bantar organisationen för att möta en tuffare marknad.
13 personer har sagts upp från sina anställningar ute på Varvsudden.

Framtiden är inte längre lika ljus för Oresund Drydocks som sagt upp 13 anställda. (Arkivfoto)Bild: Albin Brönmark

Vikande marknad, försenat verksamhetstillstånd och tuffare konkurrens från andra varv som har möjlighet att ta emot större fartyg.

Det är tre faktorer som gör att företaget ser över sin organisation.
– Det är alltid beklagligt att behöva säga upp folk, men vi måste göra det för att garantera fortsatt arbete för övriga anställda, säger Anders Larsson, vice vd för Oresund Drydocks.
– Vi är tvungna att se över och effektivisera vår organisation.
Den vikande marknaden förklarar han med att oljeindustrins nedgång påverkar Nordsjöflottan.
– 150–200 fartyg ligger upplagda i stället för att vara i trafik, säger Anders Larsson apropå färre båtar som behöver översyn och reparation i företagets dockor.
Dessutom upplever företaget en tuffare konkurrens från hamnar på sydkusten som byggts ut för att att emot riktigt stora fartyg. Trelleborg kan till exempel ta emot 240 meter långa farkoster.
– Våra kunders nya generation fartyg växer ifrån oss. Därför vill vi investera och bygga ut vår torrdocka som är 195 meter lång, säger Anders Larsson.
Men först krävs ett nytt tillstånd för att utöka och förändra. En process som dragit ut på tiden.
– Vi har sedan 2012 sökt ett nytt verksamhetstillstånd. Det beviljades 2016 men överklagades i olika instanser, berättar Anders Larsson.
– Det slutade med att mark- och miljööverdomstolen hittade felaktigheter i den juridiska hanteringen hos myndigheterna. Nu är det återvisat till miljöprövningsdelegationen för omtag.
Osäkerheten skapar ett slags beslutsvakuum menar Anders Nilsson.
– Just nu vet vi inte om vi får ett tillstånd så att vi vet vad vi kan göra i framtiden, vi vet inte om det tar sex månader eller två år till.
Koncernen OHI, Oresund heavy industries, har idag 80 anställda.
Merparten arbetar inom Drydocks där personalminskningen går ut över 13 kollektivanställda. De sägs upp med en–sex månaders uppsägningstid.
Gå till toppen