Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politisk oenighet om vilka maktmedel kommunen har mot Attendo

Nästa vecka ska vårdboendet Valltorps brister vara åtgärdade. Men vad kommunen kan göra om de inte är det råder det delade politiska meningar om.

Åtta politiker bjöd på debatt om äldrefrågor på stadsbiblioteket under torsdagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Under torsdagskvällen hölls ett möte på stadsbiblioteket där representanter för de åtta politiska partierna i fullmäktige diskuterade Helsingborgs äldreomsorg med både varandra och en intresserad allmänhet.
Upprinnelsen till mötet var situationen på vårdboendet Valltorp där personal, boende och anhöriga riktat kritik mot såväl utföraren Attendo som kommunen som gett dem uppdraget.
Läs också Attendo kan kastas ut från äldreboendet Valltorp
Det har handlat om att de gamla inte fått den omvårdnad de anser sig ha rätt till efter att det privata bolaget tagit över sedan boendet drivits kommunalt fram till i december förra året.
Efter sommaren bekräftades bristerna av kommunen som gjorde en tillsyn och ställde flera krav. Nästa vecka går tidsfristen ut för dessa brister att vara åtgärdade.
Jonny Cato Hansson (C) ska sätta hårt mot hårt.Bild: Sven-Erik Svensson
Vård och omsorgsnämndens ordförande Jonny Cato Hansson (C) lovade på mötet att kommunen ska sätta hårt mot hårt om bolaget inte lever upp till kraven.
– Det finns tre åtgärder vi kan vidta. Vi kan kräva en ny åtgärdsplan, vi kan hålla inne med betalningen och vi kan häva avtalet, sa han på mötet.
Men andre vice ordföranden i vård- och omsorgsnämnden Christel Håkansson (S) berättade att hon var tveksam till hur tuffa kommunen egentligen kan vara med tanke på det avtal man tecknat med bolaget.
Hon hävdade att det kommer att bli en svår juridisk nöt att knäcka om kommunen bestämmer sig för att försöka hålla inne med betalningen eller häva avtalet.
– Jag tror helt enkelt att vi får hålla tummarna och hoppas att bolaget kan lösa det här, sade hon och fick medhåll av vänsterpartiets företrädare i debatten.
– Vi står faktiskt inför en ganska svår juridisk process i så fall, sa Jenny Björklund Hansson (V).
Läs också Här får Sylvia Wallin, 96, sin promenad till slut – men inte tack vare vårdboendet
De styrande blågröna vidhöll dock att de kan vara tuffa men hoppades samtidigt slippa behöva vara det. Bristerna ska ju nu vara åtgärdade enligt det tidigare kravet.
– Vi ska hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. De brister som framkommit är inte acceptabla, sa Rima Axelsson Alamin (M).
Och det – det var alla överens om.
Gå till toppen