Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Miljonstöd räddar populär konsthall i Köpenhamn

Nu är det klart. Copenhagen Contemporary kan flytta till Refshaleøen när Papirøen ska byggas om.

Luften fylls av improviserade kompositioner när fåglarna slår sig ner på strängarna, skrev Sydsvenskans recensent Carolina Söderholm.
Copenhagen Contemporary öppnade på Papirøen 2016 och har sedan dess haft fler än 100 000 besökare. Många skåningar har hittat till konsthallen för samtidskonst som bland annat har visat Yoko Onos önsketrädgård och Celéste Boursier-Mougenots mycket omtalade »From here to ear« med 88 zebrafinkar, 17 förstärkta elbasar och 48 ton sand.
Nu går Köpenhamns kommun in med tre miljoner kronor för att Konsthallen ska kunna öppna igen på grannön under nästa år.
– Jag hoppas att Copenhagen Contemporary kan förverkliga sin önskan med hjälp av vår uppbackning, säger överborgmästaren Frank Jensen (S) till aok.dk.
Eftersom de uttjänta gamla hallarna på Papirøen ska ersättas med nya kontor och bostäder var konsthallen på väg att bli hemlös efter nyår.
Nu är tanken att det ska bli ett permanent konstcentrum på Refshaleøen genom ett samarbete mellan kommunen och privata fonder.
– Vi har fått ett generöst stöd från en rad av Danmarks privata fonder, säger Erik Jacobsen, ordförande för Copenhagen Contemporary.
Gå till toppen