Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Partiet (S) som tar hand om de sina.

Statssekreterare Emma Lennartsson, här till vänster om statsminister Stefan Löfven (S), tog en smäll för laget.Bild: Leif R Jansson / TT
Emma Lennartsson tog en smäll för laget. När det blev allt mer obegripligt hur statsminister Stefan Löfven (S) lyckats förbli ovetande om it-haveriet på Transportstyrelsen klev Lennartsson, Löfvens statssekreterare och närmaste medarbetare, fram och tog på sig skulden.
Två gånger, förklarade Lennartsson i samband med sin avgång, hade hon haft tillfälle att ställa "följdfrågor" om it-skandalen men inte gjort det.
Genom att inte förstå allvaret i situationen och därför inte fråga förblev hon ovetande och därmed förblev även Löfven ovetande.
Visserligen fanns det ministrar som visste, och som hade vetat länge: Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist. Men enligt någon outgrundlig logik regeringen hänvisar till var det Lennartssons och endast Lennartssons formella ansvar att hålla statsministern underrättad.
"Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet", sade hon.
Emma Lennartsson blev så besviken på sig själv, vad hon ställt till med och den besvärliga situation hon försatt sin chef i, att hon avgick med omedelbar verkan – utan avgångsvederlag. Hennes avgång räddade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i och med att den fick C och L att dra tillbaka sina krav på misstroendeförklaring mot honom.
Nu visar det sig att Emma Lennartsson inte gick så tomhänt och slokörad ur denna härva som det först såg ut.
Lennartsson blev helt visst utan avgångsvederlag från arbetsgivaren – regeringskansliet – men får istället motsvarande belopp direkt ur Socialdemokraternas partikassa: 1 317 000 kronor, vilket motsvarar en årslön.
Partikassören Roger Berzell hänvisar till ett "trygghetsavtal" från tiden då Lennartsson var anställd hos Socialdemokraterna, innan hon blev statssekreterare. Beslutet om avgångsvederlaget togs av partiets verkställande utskott, fem dagar efter Lennartsson avgång i slutet av augusti.
Dagens Nyheters senaste avslöjande stärker intrycket av att här ligger en hel kennel begravd.
Som lojal arbetare i den socialdemokratiska vingården behöver Lennartssons tystnad förmodligen inte köpas, men det ligger i partiets intresse att visa att de tar hand om de sina. Inte minst den som offrar sig som syndabock.
Det blir intressant att se hur Emma Lennartsson reagerar om konstitutionsutskottet framåt vårkanten kallar henne till förhör. Som spindeln i tjänstemannanätet på regeringskansliet var hon en central aktör.
Kommer Lennartsson att avböja en inbjudan, vänligt men bestämt, med hänvisning till att hon sedan länge avslutat sin anställning, inte uppbär någon ersättning från sin tidigare arbetsgivare och därmed inte anser sig ha någon formell skyldighet att svara på frågor?
Spekulationer? Visst, men inte orimliga efter vad som tidigare hänt i denna osannolika härva av medvetna lagbrott, inkompetens på både tjänstemanna- och politikernivå, halvsanningar och vilseledande.
Socialdemokraternas forna paradgren – regeringsfähigheten – är historia. Förtroendet för regeringen är skadat.
Transportstyrelseskandalen är långtifrån färdig att läggas till handlingarna.
Gå till toppen