Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre män häktade för gängmord

Tre män som misstänkts för inblandning i gängmordet i Köpenhamn har häktats. Men den eller de som sköt är fortfarande på fri fot. Flyktbilen hyrdes i Sverige kort tid före dådet.

I torsdags blev en 22-årig man ihjälskjuten i Mjølnerparken i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Tre män har anhållits som misstänkta för inblandning. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Två 21-åringar, varav den ene har känd koppling till gängmiljön, har inför mordet på torsdagen enligt polisen hämtat den vita hyrbilen i Sverige. Tillsammans med en 28-årig gängmedlem är de misstänkta för inblandning, eftersom de enligt polisen visste om planerna på brottet i förväg. Samtliga tre nekar till brott – men de häktades ändå i Köpenhamn på fredagen.
Gärningsmännen ska ha kommit åkande på moped och börjat skjuta mot framrutan på en parkerad bil i Mjølnerparken i Köpenhamn. Minst fem skott avlossades, enligt vittnen. En 22-årig man miste livet och en annan man skadades. Ytterligare en man fanns i den parkerade bilen, men lyckades undkomma.
Den 22-åring som dog är enligt polisinspektör Torben Svarrer inte medlem i något gäng, men mordet ses ändå som ett led i konflikten mellan de kriminella gängen Brothas och Loyal to familia.
Det är det tredje mordet i Köpenhamn på mindre än två veckor som kopplas till gängkonflikten. Två av dem har begåtts vid Mjølnerparken och därför efterlyser nu bostadsbolaget Lejerbo som äger hus i området att polis permanent ska finnas på plats där.
Fakta

42 skottlossningar och tre mord

Sedan den 12 juni har det skett 42 skottlossningar i Köpenhamn som kan knytas till den pågående konflikten mellan gängen Loyal to familia och Brothas.

25 personer har träffats av skott – flera av dem har varit utomstående, helt utan koppling till konflikten.

Tre personer har skjutits ihjäl.

Den 31 oktober sköts en 31-åring med koppling till Brothas ihjäl på Tagensvej i närheten av Mjølnerparken.

Natten till den 3 november blev en 20-årig man ihjälskjuten i stadsdelen Tingbjerg, där Loyal to familia har en fraktion.

Den 9 november mördades en 22-årig man vid Mjølnerparken. Han är inte känd från gängmiljön, men hade enligt polisen kontakter inom Brothas.

Gå till toppen