Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Stadsarkivet öppnar upp för allmänheten: ”Vi visar upp oss från vår bästa sida”

Det är stor satsning på Arkivens dag under lördagen, inte minst i Helsingborg där nya Stadsarkivet öppnar upp för allmänheten.

Blanche Engberg och Anna Eriksson är två av dem som planerat inför lördagens Arkivens dag på Helsingborgs stadsarkiv, här med några av de fotografier som finns med i utställningarna.Bild: ROLAND CLASSON
Visserligen flyttade Stadsarkivet i Helsingborg in i sina nya lokaler på Västra Sandgatan 7 redan förra året - men det är först nu man öppnar dörrarna för Arkivens dag.
– Vi vet att vi har satt Stadsarkivet på kartan och i oktober hade vi över tusen besökare. Men samtidigt är det många som aldrig varit här, det är nytt för de flesta, säger Anna Eriksson, arkivpedagog som tillsammans med bland annat Blanche Engberg, IT-arkivarie, förberett för lördagens evenemang.
Stadsarkivet har ett ambitiöst program. Bland annat är det guidad visning av arkivdepån, filmvisning av gamla Helsingborg och flera utställningar.
– Bara att få se våra arkivmagasin kan bli en aha-upplevelse, möjligheten att få titta in bakom kulisserna. Det är ett bra tillfälle att få se våra samlingar, att upptäcka vilken skatt vi har. Vi visar upp oss från vår bästa sida, säger Anna Eriksson.
Stadsarkivet har flera olika uppdrag, dels att samla och bevara gamla fysiska papper, men även att ta hand om det som produceras i dag.
– Helsingborg stad är en av de första kommunerna i Sverige som har ett e-arkiv i drift. Allt fler handlingar som skapas digitalt sparas i e-arkivet. Vi har stort fokus på det, säger Blanche Engberg.
Temat för årets arrangemang av Arkivens dag i Sverige är "Synd och skam". Stadsarkivet satsar bland annat på två intressanta fotoutställningar. Den ena utställningen är döpt till "Platsens historia".
– Där visar vi vad som fanns här, på Västra Sandgatan, innan vi kom hit. Innan Postterminalen byggdes 1973 fanns det en bensinmack Texaco här, senare Caltex. Det fanns även spårväg och visst är det synd och skam att den togs bort för 50 år sedan, säger Anna Eriksson.
Den andra utställningen heter "Skampålen" och handlar om höghuset vid Strandvägen och vad som fanns där innan det stod klart 1962.
– Vi visar det gamla huset som revs 1960 och har även bland annat ett vackert flygfoto från stadsarkivets bildbank, säger Anna Eriksson.
Under Arkivets dag visar även Håkan Almqvist ett urval av arkivets samlingar av kartor och ritningar.
Ja, det mesta finns arkiverat i lokalerna på Västra Sandgatan. Om med anledning av temat "Synd och skam" och vad som är bevarat om olika personer säger Anna Eriksson:
– De som inte sköter sig syns i arkiven.
Hon tänker då till exempel på den skärmutställning på Stadsarkivet om "änglamakerskan" Hilda Nilsson från Bruksgatan i Helsingborg, som är Sveriges värsta kvinnliga seriemördare genom tiderna.
– Det fanns flera "änglamakerskor" i Sverige, men vi har den värsta. Hon tog livet av åtta fosterbarn under åren 1915–1917 och tog sedan livet av sig själv i augusti 1917, för 100 år sedan. Den är en hemsk och fascinerande historia.
Flera föreningar medverkar under Arkivens dag, bland annat Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening
– Vi är 13 erfarna släktforskare från föreningen som hjälper till i forskarsalen. Vi ger råd till nybörjare men informerar även om emigrantforskning, DNA-forskning, mantalsforskning och domstolsforskning. Vi tipsar även om forskning i Danmark, DIS med Disgen datorprogram, kartforskning, historiska kartor, soldatforskning och texttydning, säger Anita Larsson i släktforskarföreningen, som även har öppet i sitt bibliotek.
Folkrörelsearkivet medverkar med en skärmutställning om spårvägen.
Fakta

Arkivens dag

Arkivens dag arrangeras sedan 1998. I Skåne är det Arkivens dag på ett flertal platser, bland annat i Helsingborg (Stadsarkivet kl 11-15), Malmö (Stadsarkivet kl 10–15), Lund (Arkivcentrum Syd kl 10-15), Landskrona museum, Trelleborg (Garvaregården kl 11-14), Höganäs (Linnégatan 15, Kullabygdens släktforskare kl 10–15), Klippan (arkivlokalen, biblioteket, Ljungbyhed kl 10–16), Simrishamn (Österlens museum kl 10-14), Ängelholm (Järnvägens museum kl 10-16), Båstad (Kommunhuset kl 10–15), Kristianstad (Regionmuseet och Stadsbiblioteket kl 11-16) och Hässleholm (kulturhuset kl 10-14).

Årets tema för Arkivens dag är "Synd och skam". Det handlar om sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma.

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse.

Arkivens dag arrangeras även i Danmark, Norge, Finland och Island.

Gå till toppen