Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Fler vittnesmål i skådespelaruppropet – nu från totalt 584 kvinnor

Nu framkommer ännu fler anonyma berättelser i Svenska Dagbladet i samband med skådespelaruppropet – men denna gång riktas fokus särskilt mot film- och tv-branschen.

Fler anonyma vittnesmål publiceras nu i SvD, och fokus riktas denna gång på film- och tv-branschen. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det är nu totalt 584 kvinnliga skådespelare som står bakom uppropet i Svenska Dagbladet mot kränkningar som de får utstå inom film- och teaterbranschen. I uppropet, som publicerades i onsdags, framkom flera anonyma vittnesmål om grova kränkningar och övergrepp.
Nu kommer det fram fler anonyma berättelser, som fokuserar på film- och tv-branschen, i Svenska Dagbladet.
Kvinnorna bakom uppropet skriver att det liksom på teatern råder en tystnadskultur inom film- och tv-branschen, "djupt rotade maktstrukturer och nedärvda bilder av de manliga 'konstnärsgenierna' – demonregissörerna och de stora manliga stjärnorna".
De skriver också att det handlar om pengar i större utsträckning i film- och tv-branschen än inom teatern, och att ju högre finansiellt värde en skådespelare eller regissör har, "desto större utrymme finns det att agera och regera utan konsekvens".
”Jag blev av en välrenommerad manlig regissör ombedd att under en inspelning göra en scen utan trosor, trots att det inte togs några helbilder. Han menade att det var viktigt för ’känslan i scenen och i rummet’ att jag var naken på underkroppen även om det inte syntes i bild.”, lyder en berättelse.
”En motspelare på en inspelning tvingade sig in i mitt rum och kastade sig över mig i min säng. Trots knuffar och otaliga nej kysste han mig i ansiktet och tog på mig med sina äckliga händer. Jag berättade detta dagen efter för producenten och en kollega som sa ’Oj! Han blir tyvärr lite så när han är full. Han tycker ju du är väldigt söt’. Jag var tyvärr för ung och ny i branschen och nöjde mig, om än motvilligt, med deras svar, jag ville inte vara till besvär", lyder ett annat vittnesmål.
Fakta

Skådespelaruppropet

I ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare, som publicerades i SvD i onsdags kväll, berättas om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppropet går under namnet #tystnadtagning på sociala medier. Sofia Helin, Lena Endre, Marika Lagercrantz, och Marie Göranzon är några av de skådespelare som skrivit under. Fler namn har tillkommit sedan i onsdags och på lördagen var uppropet undertecknat av 584 personer.

Källa: Svenska Dagbladet

Läs alla artiklar om: Kränkningar inom teaterbranschen
Gå till toppen