Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Från ostron till mord – kullaförfattare släpper sin första deckarroman

2006 debuterade ex-fotografen Lars Hansare som författare med en bok om ostron. Elva år senare är han aktuell med sin tionde bok, "Mord med Medea". Men 74-åringen från Ingelsträde vill själv inte kalla sig författare: "Jag har en oerhörd respekt för det här jobbet".

Jane Hansare har mer än ett finger med i Lars Hansares senaste bok "Mord med Medea". Hon har gjort målningen som pryder omslaget.Bild: Sven-Erik Svensson
I korsningen av Ingelsträde byaväg och Brandstorpsvägen bor makarna Lars och Jane Hansare i ett hus, som förutom att tidigare varit telegrafstation, även hyst handelsboden Rosengrens hörna samt under senare tid också arkitektkontor och möbelsnickeri.
I dag fungerar huset som en kreativ verkstad för både skrivande och målande.
Ex-fotografen och filmaren Lars Hansare debuterade som författare 2006. Tillsammans med sin hustru, konstnären Jane Hansare, skrev de boken "Ostron : en kulinarisk resa i tid och rum". Elva år senare är han aktuell med sin tionde bok.
"Mord med Medea" är hans första deckarroman och omslaget pryds av en målning, föreställande Medea, gjord av Jane Hansare.
– Vi fungerar väldigt bra ihop. Hon läser även allt jag gör och kommer hela tiden med konstruktiv kritik under skrivarprocessen. Det är oerhört värdefullt, säger Lars Hansare.
Lars Hansare i Ingelsträde vill inte kalla sig författare trots att han nu har skrivit tioBild: Sven-Erik Svensson
"Mord med Medea" utspelar sig i den fiktiva staden Köpinge (en blandning av bland annat Eslöv, Hässleholm och Kristianstad) där bokens huvudperson, kriminalkommissarie Curt Paulsson, utreder ett mord. Samtidigt får läsaren, i en parallell historia, lära känna en annan karaktär som på något sätt har koppling till fallet.
Historiens intrig är hämtad ur den grekiska mytologin och för att inspireras reste paret till Aten i januari.
–Vi reser ofta till olika platser i världen. Vi tar intryck bägge två och brukar skapa på vägen allt eftersom. Hon med sin konst och jag med skrivandet, säger han.
Trots att boken blir den tionde i raden vill Lars Hansare inte benämna sig själv som författare.
– Jag vill ogärna kalla mig författare och jag har en oerhörd respekt för det här jobbet. Istället skulle man kunna säga att jag är en skrivglad pensionär som lever med ett stort intresse för litteratur, säger han.
Lars Hansare är egentligen fotograf men nu har orden tagit överhanden.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det finns många andra otroligt duktiga författare och på senare år har allt fler kvinnliga författare klivit fram, vilket är bra, fortsätter han.
Han nämner även den "deckarkultur" som råder i Sverige och särskiljer sin egen bok lite från mängden.
– Min handlar mindre om att lösa ett fall och mer om bakomliggande mekanismer som driver människor till kriminalitet. De psykologiska frågorna om vad som är arv och vad som är miljö, säger han.
Lars Hansare gör debut som deckarförfattare.Bild: Sven-Erik Svensson
När Lars Hansare inte sitter i sitt skrivarrum och knåpar på nästa roman så åker han fortfarande på fototräffar eller leder skrivarkurser på Nordvästra Skånes senioruniversitet, NSSU, i Höganäs.
– Det är fantastiskt kul att möta andra med samma intresse som en själv och man lär sig hela tiden något nytt. Det går inte att sitta hemma på sin kammare och tycka att man är världsbäst, säger han.
Läs mer om Lars och Jane Hansare här:
Läs också Hemvändare hamnade i Ingelsträde
Läs också "Små val får ofta stora konsekvenser"
Läs också Filmaren som har gått över till ord
Gå till toppen