Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SvFF:s generalsekreterare: ”Vill man inte representera Sverige är man fri att avstå”

Det svenska damlandslaget har hotat att utebli på fotbollsgalan.
– Jag tror inte på hot och strejk. Vill man inte representera Sverige är man fri att avstå, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, till Fotbollskanalen.

Det svenska damlandslaget bojkottar fotbollsgalan. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Efter misslyckade förhandlingar med Svenska fotbollförbundet har det svenska damlandslaget hotat med att bojkotta den kommande fotbollsgalan. Linköpingsstjärnan och landslagsspelaren Marija Banusic står bakom beslutet:
– Jag kommer absolut inte gå. Självklart inte. Det måste ske en förändring och nu är tiden inne för det, säger Marija Banusic efter den damallsvenska avslutningen borta mot Limhamn Bunkeflo (LB07).
TT: Anser du att ni ska strejka och inte spela landskampen mot Frankrike?
– Allt är upp till förbundet. De vet vad vi vill och vi vet vad vi är värda och vad vi begär. Det är ingen som sitter på ett kontor som ska bestämma vad vi är värda. Vi kommer inte på fotbollsgalan om ni behandlar oss såhär, säger Banusic.
– Om vi får ett bättre avtal innan dess är det klart att jag går, men om det inte blir så kommer ingen av oss att gå, säger hon.
Landslagsbacken Jonna Andersson tycker att det är trist att det ska ha gått så långt som att en bojkott ska vara nödvändig:
– Förhandlingarna har pågått ganska länge och någonting var tvunget att göras och då fick det bli fotbollsgalan som tyvärr blev utsatt, säger Linköpingsspelaren.
TT: Kommer du gå?
– Vi får se. Jag har inte tänkt på det. Det kom ju precis innan matchen (mot LB07) och det har varit fullt fokus på matchen, säger Andersson.
Guldtränaren Kim Björkegren är inte insatt i förhandlingarna, men beklagar att det ska behöva gå så långt som till en bojkott av fotbollsgalan och hot om strejk under landskampen mot Frankrike.
– Jag tycker att det är tråkigt att det krävs sådana saker för att det ska skapa en debatt. Jag tycker att debatten borde ha varit uppe redan tidigare och man borde se ganska tydligt vilka klyftor det är mellan de olika förhållandena för män och kvinnor. Ur den aspekten är det väl bra att det väcks. Jag hoppas att det här genererar tillbaka något i det långa loppet, säger Linköpingstränaren Kim Björkegren till TT.
Att det är just deltagandet i fotbollsgalan som står i fara beskriver landslagsmålvakten och Chelseaspelaren Hedvig Lindahl som "tragikomiskt":
– Det finns en risk att vi inte kommer att gå på fotbollsgalan, om inte ett nytt avtal kommer på plats. Vi tycker att det är ett bra tillfälle att göra det här nu, men det tragikomiska i det hela är att fotbollsgalan är något vi gillar att gå på, eftersom den är väldigt jämställd. Men förhoppningsvis kommer ett avtal på plats, och då kan vi ju gå, säger Lindahl till SVT.
Lindahl hör till en grupp av spelare som har fört spelarnas talan gentemot Spelarföreningen, som förhandlar med Svenska fotbollförbundet. Hon vill inte säga exakt vad de har för krav.
– Vi vill komma närmare vårt förslag, som vi känner är rimliga för att kunna leva upp till de krav som förbundet har på oss som spelare. De vill gärna att vi tar medaljer i varje mästerskap. Damfotbollen utvecklas ekonomiskt i andra länder, det är bara att kolla på Norge där det finns mycket bättre förutsättningar för att nå deras resultat, säger hon till HD och Sydsvenskan.
– Då bör vi hänga på och utvecklas vi med. Vi vill att de närmar sig det vi tycker är rimligt för att leva upp till kravet. Annars är det inte schysst mot nästa generation som kommer och ska försöka spela sig till medaljer för svensk del, det blir en väldigt svår uppgift för spelarna.
Gå till toppen