Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldlaget Linköping: ”Vi tänker inte heller gå på Fotbollsgalan”

Linköpings landslagsspelare Marija Banusic har bestämt sig.
– Jag ska inte gå på Fotbollsgalan, och jag hoppas att ingen annan damfotbollsspelare gör det, så länge det ser ut som det gör nu. Det handlar inte bara om landslaget. Vi i Linköping tänker inte heller gå, säger Banusic bestämt.

Guldlaget Linköping som på söndagen fick ta emot segerpokalen tänker inte heller gå på Fotbollsgalan. ”Det handlar inte bara om landslaget", säger Marija Banusic i mittenBild: PETTER ARVIDSON
Det är en vecka kvar till Fotbollsgalan måndagen den 20 november.
Då är det oro i spelarleden på den kvinnliga sidan. Förbundet har bråda dagar att lösa den uppkomna konflikten om det inte ska bli en gala utan deltagande från stora delar av elitspelarna på damsidan.
– Om vi får ett bättre avtal i veckan är det klart att jag går. Det måste ske en förändring och nu är tiden inne, säger Marija Banusic.
Hon har pratat länge om sakerna med landslagskompisen Kosovare Asllani som låg sjuk hemma i Linköping när medaljerna delades ut i Limhamn.
– Det här är så mycket större än bara ett avtal. Vi har pratat om bättre villkor hela säsongen, säger Banusic.
Det är spelarföreningen som satt hårt mot hårt. Caroline Seger gjorde utspelet i Fotbollskanalen bara någon timme före slutomgången i damallsvenskan.
Seger, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Lotta Schelin har skött förhandlingarna med förbundet bland annat om ersättning i samband med landskamperna.
– Det här utspelet är genomtänkt. De gör det för oss unga spelare, får vår framtid, så vi ska få det bättre, säger 22-åriga Banusic.
Hon är uttagen i den sista landslagstruppen som ska möta Frankrike i slutet av månaden. Kan det bli aktuellt med strejk som de danska spelarna gjorde när konflikten var som störst där?
– Allt är upp till förbundet. De vet vad vi vill och vi vet vad vi är värda och vad vi begär. Det är ingen som sitter på ett kontor som ska bestämma vad vi är värda, dundrar Banusic,
Utöver Banusic och Asllani så finns Lina Hurtig och Jonna Andersson med i Peter Gerhardssons landslagstrupp av Linköpings guldvinnare.
För några kom bojkotten överraskande.
– Jag har inte tänkt på att gå eller inte. Utspelet kom ju precis innan matchen mot LB07 och det har varit fullt fokus på matchen, sa Jonna Andersson.
SM-guldet säkrades för två veckor sedan. Det har firats både här och där innan medaljceremonin efter segermatchen mot LB07. Det dröjde till den 80:e minuten innan Lisa Lantz nickade in segermålet.
– Synd att vi inte fick lyfta pokalen hemma, men det är inget att gräma sig över, sa Banusic.
Det var andra raka guldet för Linköping. Tidigare Malmötränaren Martin Sjögren bröt Rosengårdssviten förra säsongen.
Flera nyckelspelare försvann. De starka anfallarna Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö och i somras försvarsduon Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson.
Men Kosovare Asllani kom och styrde upp laget där framför allt Banusic gjort en stark säsong med elva mål.
– Det har varit svårt att motivera de senaste veckorna efter det att guldet säkrats. Sedan kom snacket om bojkotten inför den här sista matchen. Starkt att vinna i alla fall, sa tränaren Kim Björkegren.
– Det är klart att Segers utspel påverkade oss i laddningen. Vi har många landslagsspelare, dessutom danska spelare i laget som går igenom samma sak på hemmaplan.
Gå till toppen