Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lennart Norlöv: Många unga EVS-ljus i ett mörkt november

Den unga centern Kirsten Van Leusen var en av många EVS-are som gladde i matchen mot Sollentuna.
Sollentuna hemma, en grådassig eftermiddag i november, är kanske inte alltid det roligaste att skriva hem om. Det blev också en förväntad 3–0-seger för hemmafavoriterna i Engelholm, så det mesta gick enligt planerna – men när jag ska börja summera mina intryck blir det ändå med ett leende på läpparna. Jag tillhör nämligen den idrottspublik som gillar när unga spelare får chansen – och när de tar den.
Ljudanläggningen fungerade visserligen inte, trots nya löften från kommunen, så vi fick se en elitseriematch utan speaker och det känns förstås så där. Men det bekymrade inte tjejerna ute på planen och när jag snackade med tränaren Per-Anders Sääf efteråt var han som väntat mest nöjd med att han fick chansen att rotera i sin trupp. "Vi har ett program som knappt de värsta proffslagen nere i Europa har, så det här var viktigt", sa Sääf och det var inte bara den 19-åriga vänsterspikern Nora Andersson som kom in och tog för sig.
Den rutinerade liberon Veri Rizzoll var den här gången inskriven som spiker, men hon behövde aldrig hoppa in och Klara Andersson fick en bra genomkörare, i både servemottagning och försvarsspel. Dessutom fick passaren Fanny Andersson vila hela det tredje setet, vilket öppnade upp för Sofia Erlandsson. Andrepassaren visade också upp ett register som drog ner applåder för öppen ridå och när Nora Andersson byttes ut, efter sex poäng på ett enda set, var hennes ersättare Matilda Ekholm precis lika effektiv från vänsterkanten. Ovanpå allt detta fick de två centertalangerna Tilde Thun och Kirsten Van Leusen synas mer än kanske någon gång tidigare den här säsongen och försöken att få igång ett spel även i mitten ser ut att börja ge resultat.
Vi ska naturligtvis inte dra för stora växlar efter det här; Sollentuna tillhör de svagare lagen i serien, men för den oerfarna centerduon är sådana här matcher väldigt viktiga för utvecklingen. Efteråt fick Tilde Thun rentav pris som banans bästa EVS-spelare och ett snärtigt avslut till 7–3 redan i första set, på Fanny Andersson korta passning, var en av matchens mest bejublade poäng. Centerkollegan Kirsten Van Leusen avgjorde i sin tur fyra bollar, rekord för hennes del i elitserien, och även hon fick smacka in ett klassiskt mittenanfall, när Sofia Erlandsson serverade bollen framme vid nät, i mitten av tredje set.
Läs alla artiklar om: Elitserien 2017/18: EVS–Sollentuna
Gå till toppen