Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Miljöförbundet gör kraftig avgiftshöjning

Taxor för livsmedels- och miljötillsyn i Klippan, Örkelljunga, Bjuv, Perstorp och Svalöv höjs vid årsskiftet med upp emot 18 procent. Orsak: tillsynen bär inte sina egna kostnader.

Timtaxan för de flesta former av tillsyn som utförs av Söderåsens miljöförbunds miljö- och livsmedelsinspektörer höjs vid årsskiftet från 828 till 928 kronor. Avgift för kontroll enligt livsmedelslagen höjs från 973 till 1 149 kronor.
Dessutom införs en taxa för den nya tillsynen av e-cigaretter som fyra av de fem medlemskommunerna redan bestämt att de vill att miljöförbundet tar hand om.
Bakgrunden är att tillsynen enligt EU:s kontrollförordning måste vara självbärande, alltså finansieras med avgifter snarare än skattemedel. Livsmedelsverket har också vid en tidigare tillsyn kritiserat Söderåsen för att ha för lite resurser för livsmedelstillsynen.
– När vi kontrollräknade såg vi att vi inte hade kostnadstäckning, säger miljöchef Charlotte Leander.
Med högre avgifter för skarp tillsyn hoppas man också att det ska finnas mer utrymme för den kostnadsfria rådgivning och service mot allmänhet och företag som tjänstemännen också ska syssla med.
Enligt Charlotte Leander kommer taxorna efter förändringen ligga på samma nivå som taxorna hos miljöförbundet Ystad-Österlen och Ängelholms kommun.
– Sett i hela Sverige kommer vi varken ligga högst eller lägst, även om det blir ganska stora höjningar, säger Charlotte Leander.
Förslaget till avgiftshöjningar diskuterades vid ett medlemssamråd den 27 oktober och antogs sedan vid ett extra möte med direktionen för Söderåsens miljöförbund 31 oktober. Nu ska det vidare ut till medlemskommunerna.
En ledamot, Håkan Andersson (C), deltog inte i direktionsbeslutet.
Gå till toppen