Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Snart klubbas redan införd soptaxa på NSR

Renhållningstaxan som innebär att privatpersoner får betala efter sitt 12:e besök på återvinningscentralen i Tjörröd, har ännu inte tagits i kommunfullmäktige.

På återvinningscentralen i Höganäs har privatpersoner 12 fria besök per år. Sedan får man betala 250 kronor per besök.Bild: Anders Malmberg
Vid senaste årsskiftet införde NSR nya regler för privatpersoner som vill slänga avfall på deras återvinningsstationer. För personer som är mantalsskrivna på en fastighet, där det finns ett renhållningsabonnemang, är det fritt fram att slänga grejor vid 12 fria besök per myndig person och år.
Men efter det kostar det 250 kronor per besök, enligt NSR:s renhållningstaxa som infördes vid årsskiftet. Avgiften infördes framförallt för att småföretagare har slängt till exempel byggmaterial som privatpersoner. Alltså utan att betala för sig.
Alla kommunala taxor måste beslutas av kommunfullmäktige, så även tillägget till renhållningstaxan. Det är dock ett beslut som ännu inte tagits i Höganäs.
Vid sitt senaste möte beslutade kommunstyrelsen sig för att föreslå kommunfullmäktige att klubba igenom tillägget för avgift efter tolv fria besök.
Ärendet kan tidigast komma upp på kommunfullmäktiges nästa möte, den 23 november.
Så avgiften på 250 kronor är inte laglig ännu?
– Så långt vill jag inte sträcka mig. NSR har tagit ett beslut om att man får gå gratis till tippen 12 gånger och nu har vi stadfäst det beslutet, säger Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande.
Han tror att de allra flesta privatpersoner kommer att klara sig med 12 besök per år på tippen.
– Den hederliga hantverkaren, han betalde sin tippavgift varje gång han kom. Men en del körde som privatpersoner istället. En del körkort registrerades mer än hundra gånger om året. Den nya regeln infördes för att komma åt det, för att avfallskollektivet fick betala för alla de ohederliga näringsidkarna också, säger Peter Schölander.
Gå till toppen