Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Liv Strömquist ger sig ut på ny bildningsresa med Horace Engdahl

Serieskaparen Liv Strömquist från Malmö och akademiledamoten Horace Engdahl gör en ny roadtrip i kulturens och bildningens tecken. Den här gången är det hon som väljer resmålen.

För andra gången ger sig Horace Engdahl och Liv Strömquist ut på en bildningsresa tillsammans. Pressbild.Bild: SVT
Första resan gick till platser som Kierkegaards grav, Goethes Weimar, Paris och S:t Petersburg. I sex nya avsnitt fortsätter de båda kulturpersonligheterna att utforska spännande platser och konstnärskap i Europa. Nu är de varma i kläderna.
– Förra gången träffades vi för första gången, vi hade aldrig setts innan. Nu hade vi redan gjort en resa så det kändes mycket mer avslappnat. Vi visste mer hur det gick till, så det kändes lättare, säger Liv Strömquist.
Klassisk bildning står även nu på agendan. Duon upplever och funderar, diskuterar och promenerar. I första serien valdes resmålen av Horace Engdahl. Nu för Liv Strömquists intressen dem till Kreta, Granada, italienska Capalbio och Rom, Moskva och St Ives i Cornwall.
– Det var så klart en väldigt lyxig situation för mig att få välja sex ställen och kulturgrejer som jag tyckte var jätteintressanta, säger hon.
Förra säsongen fick kritik av recensenter för att ha gett alltför stort utrymme åt Horace.
– Det är väl ingen stor statshemlighet att Horace tycker om att prata om sina egna ämnen. Samtidigt är det ju lite därför han är med i programmet. När det mättes hur mycket vi pratade, då pratade vi faktiskt hälften var. Jag tycker själv att jag tog upp många intressanta kvinnliga konstnärskap, och att kritiken var lite orättvis, säger Liv Strömquist.
Till den nya resans höjdpunkter räknar hon besöket i Niki de Saint Phalles italienska skulpturpark och ikonmålningarna i ett kloster utanför Moskva.
– Vi tycker att det är så kul att lära oss de här grejerna på egen hand att vi ofta glömmer bort att vi blir filmade.
"Liv och Horace i Europa – den nya resan" har premiär i SVT1 den 15 november.
Fakta

Liv och Horace i Europa – den nya resan

I sex avsnitt gör serieskaparen Liv Strömquist och akademiledamoten Horace Engdahl en andra klassisk bildningsresa genom Europa. Resan går till Kreta, Granada, italienska Capalbio och Rom, Moskva och St Ives i Cornwall. SVT sände första säsongen i februari 2016. "Liv och Horace i Europa – den nya resan" börjar den 15 november i SVT1.

Gå till toppen