Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Protestlista mot nedskärningar som hotar friskolor

Nu tar föräldrar upp kampen mot sämre ersättning och orättvis fördelning till friskolor i Ängelholm. På måndagskvällen överräcktes en protestlista till Ängelholms ledande politiker.

Ola Carlsson (M) och Bengt Sävström (S) tar emot protestlistor med 681 namnunderskrifter från de fristående skolverksamheterna. Från vänster Lotta Andersson, Bosse Wallin, Ylva Flores och Hans-Åke Jönsson.Bild: Niklas Gustavsson
Listan med 681 namnunderskrifter överlämnades av företrädare för Ängelholms fristående förskolor, skolor och fritidshem. På måndag i nästa vecka ska kommunfullmäktige fatta beslut om hur skattepengarna ska fördelas nästa år, och i det S-märkta förslaget blir det mindre pengar per elev än i år för att budgeten ska gå ihop.
– Med den kostnadsersättning som väntar nästa år kommer det att bli förvaring istället för pedagogisk verksamhet, menar Hans-Åke Jönsson på förskolan Änglagård i Strövelstorp.
De fristående enheterna har gemensamt uppvaktat de politiska partierna. Hittills är det bara Socialdemokraterna som har lagt fram ett budgetförslag. Vad övriga partier har att bjuda skolan är okänt dagarna före beslut.
– Vi har ansträngt oss för att hitta medel till skolan och ska tillföra det som vi tycker fattas, säger oppositionsrådet Robin Holmberg (M) utan att ge något konkret förslag. Han är på väg till gruppmöte om budgeten för nästa år och flaggar för att offentliggöra Alliansens budgetförslag på torsdag.
– Ängelholms kommun ligger redan tio procent under snittet i landet och är på plats 11 från botten när det gäller nivån på barnomsorgspengen. Och fritidshemmen här har 25 procent lägre resurser än rikssnittet, påminner Hans-Åke Jönsson.
Men protesterna från de fristående verksamheterna gäller också att minskade lokalbidrag och löneökningar har urholkat deras ekonomi. De känner sig därför extra utsatta om resurserna bantas nästa år.
– Fördelningen mellan de kommunala skolorna och de fristående är inte likvärdig i Ängelholm, det har fastställts i domstol. Inga friskolor vill starta här. Om jag istället hade haft verksamhet i Båstad skulle jag fått en halv miljon mer om året i ersättning av kommunen, säger Bosse Wallin på Vejbystrand förskola och skola.
Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Sävström (S) har inget löfte att ge om att protesterna kommer att ändra budgetförslaget. Det visar sig om en vecka.
Ylva Flores från Englakronan och Hans-Åke Jönsson från Änglagård överräcker protestlistorna till Ola Carlsson (M) och Bengt Sävström (S).Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen