Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan kan ställa in utdelningen av Diamantbollen

Sydsvenskan kan ställa in utdelningen av Diamantbollen. Chefredaktör Pia Rehnquist vill ha klara besked från Svenska fotbollförbundet för att delta på Fotbollsgalan.
- I nuläget känns det högst osäkert om jag ska packa ner finklänningen och resa upp till Stockholm om en vecka, säger Pia Rehnquist.

Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan, och Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF, delar ut Diamantbollen under Fotbollsgalan 2016.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Det stormar inom svensk fotboll. Sveriges lagkapten Caroline Seger meddelade på söndagen att landslagsspelarna kommer att bojkotta Fotbollsgalan. Svenska mästaren Linköping berättade senare samma dag att man inte heller reser till Stockholm för firandet i Globen.
Anledningen är att förbundet och damerna efter ett års förhandlande om ett nytt avtal vid landslagsuppdrag fortfarande inte nått en lösning.
Bojkotten innebär att Sveriges bästa fotbollsspelare på damsidan inte kommer att närvara på Fotbollsgalan.
Kan Sydsvenskan dela ut Diamantbollen då?
- Om det blir som man befarar, att majoriteten av de duktiga kvinnliga fotbollsspelarna inte kommer vara på plats blir det ju praktiskt svårt att dela ut priset. Sen finns det en principiell fråga också: Bör man dela ut priset från vår sida i den kontexten?
Läs också Seger: "Det finns ingen bra tajming"
Pia Rehnquist är tydlig med att Sydsvenskan kommer att dela ut Diamantbollen. Frågan är bara hur.
- Vi vill ju dela ut priset, och kommer göra det, men det går ju att göra på andra sätt än på Fotbollsgalan, säger Pia Rehnquist.
Sydsvenskan har delat ut priset i samarbete med Svenska Fotbollförbundet sedan 2001. Men nu ställer sig Pia Rehnquist frågande till om det är rätt att tåga ut tillsammans med Karl-Erik Nilsson i direktsänd tv för att avslöja Diamantbollsvinnaren.
Chelseas Hedvig Lindahl vann diamantbollen ifjol. Här tillsammans med Zlatan Ibrahimovic och dennes elfte guldboll.Bild: DANIEL STILLER
- Jag vill framför allt försäkra mig om att vi som delar ut priset i samarbete med Svenska fotbollförbundet kan göra det med stolthet. Att jag som prisutdelare och representant för Sydsvenskan vet att man benhandlar de kvinnliga fotbollsspelarna på ett bra och rimligt sätt, säger Pia Rehnquist, som även sitter med i juryn som utser vinnaren.
Läs också Bojkotten inget svårt beslut: ”Till slut kommer man till en viss punkt”
Sydsvenskans chefredaktör hoppas få mer klarhet i situationen de närmsta dagarna.
- Ett problem för mig är ju att veta exakt vad konflikten består i, hur långt ifrån varandra parterna är i sakfrågan. Det vet jag inte än.
Hur tycker du att förbundet har hanterat situationen med damernas avtal?
- Det är som sagt svårt att veta exakt vad konflikten består i, säger Pia Rehnquist. Men jag är kritisk till sättet förbundet hanterade frågan när den kom upp igår, med uttalanden från landslagschefen Lasse Richt och ordförande Karl Erik Nilsson. Att inte kunna svara på frågor för att man är på väg till Milano ett och ett halv dygn innan herrarnas playoff. Det känns inte respektfullt.
Läs också Guldlaget Linköping: ”Vi tänker inte heller gå på Fotbollsgalan”
- Det är också svårt att förstå varför förhandlingarna inte är lösta när diskussioner pågått hela året.
Hur går Sydsvenskan vidare nu?
- Vi försöker ta reda på vad som behöver göras. Vi vill framför allt veta hur långt ifrån varandra parterna står. Det är vecka kvar. Så det kan ju också lösa sig, säger Pia Rehnquist.
Gå till toppen