Landskrona

Friades först – fälls nu för hot mot polis

Mannen som polisen tog omhand var både oförskämd och aggressiv. Nu menar hovrätten att han även var hotfull.

Det var för drygt ett år sedan tre kvinnliga poliser blev beordrade till en plats i centrala Landskrona för att kolla upp två personer.
Det beslutades att personerna skulle visiteras vilket inte alls uppskattades av den ena, en 24-årig man. I stället kallade han poliserna för ”fittor”, ”horor” och ”fucking grisar”. Han fällde dessutom ytterligare kommentarer med sexuell innebörd.
Eftersom mannen ansågs störa den allmänna ordningen beslutade tjänstgörande yttre befäl att mannen skulle transporteras bort från platsen. Så han placerades i polisbilen för att köras till Häljarp.
Under transporten började han uttala hot som ”hoppas du har en dotter som blir våldtagen eller dör i en bilolycka” och ”mycket kan hända när man är ute och kör, du kanske dör och någon kör på dig”.
Mannens uppträdande gjorde att han åtalades för hot mot tjänsteman och sexuellt ofredande. Dessutom för ringa narkotikabrott för att han använt cannabis.
Men mannen fälldes bara för det ringa narkotikabrottet. Domstolen tyckte inte hans sexuella kommentarer var sådana att de kunde anses ha en ”tydlig sexuell inriktning” samt att han skulle haft något sexuellt intresse med handlandet. Han ville bara kränka poliserna rent allmänt.
Inte heller tyckte tingsrätten att 24-åringens avsikt var att hota poliserna när han satt i polisbilen. Han friades därför även på den punkten.
Nu kommer hovrätten fram till en delvis annan dom. Hovrätten menar att uttalanden han gjorde i bilen ska ses som hot. Han fälls därför även hot mot tjänsteman. Domen blir 100 dagsböter á 200 kronor, totalt 20 000 kronor.
Polisen som utsattes för hot hade begärt skadestånd för kränkning men det säger domstolen nej till. En polis måste i sin tjänsteutövning vara beredd på och ha mental beredskap för vissa typer av kränkningar, enligt domen.
Gå till toppen