Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Kreativ möblering blir startskottet för Rädda barnens ungdomssatsning i Höganäs

Färg och något mjukt att sitta på – Rädda barnen håller på att flytta in på Storgatan. Nu vill organisationen växa underifrån.

Sven-Arne och Gertrud Holm från Rädda barnens styrelse har varit med och tyckt och tänkt kring möbleringen. Här tillsammans med Cenita Mwakwaya Ryd och Emelie Grahn på Ikea.Bild: Sven-Erik Svensson
Kassören Sven-Arne Holm tittar in i den nya lokalen. En Klippan-soffa med mönstrat tyg står i ett hörn och längre in vid fönstret är två vita bord placerade med svarta stolar runt.
– Här kommer vi ha våra styrelsemöten, säger han.
Personal från Ikea är på plats och sätter ihop möblerna. För dem var det självklart att stötta när Rädda barnens ordförande Annelie Hennigor hörde av sig.
– Vi kom hit och tittade och frågade vad de vill göra i lokalen. Från Ikea på riksplan vill de att vi ska göra något sådant här varje år. Vi har gjort det i tre år nu och det känns bra, säger Cenita Mwakwaya Ryd som jobbar med hållbarhet på företaget.
På måndag öppnas dörrarna för allmänheten. Annelie Hennigors hoppas det blir starten på något nytt. Hon är 52 år gammal och yngst i styrelsen.
– Jag känner att vi måste bygga organisationen underifrån. Jag tror rätt sätt är att låta barnen få vara med och bestämma vad de vill förändra.
– De ska själva få sätta ord på vad de tycker vi borde göra. Vi ska inte bara göra det som vi tror är bra för dem.
Idag finns en grupp med trettiotvå barn, mellan tolv och femton år, som är aktiva i olika gruppverksamheter.
– Vi har ett underlag för att bilda en styrelse. Tanken är att de själva ska få skapa aktiviteter och projekt.
Några exempel på projekt de bedriver idag är läxhjälp och rastvänprojektet.
– Det går ut på att det ska finnas fler vuxna ute på rasterna så skolgården blir en tryggare plats för barnen att vara på. Vi gör det tillsammans med Svenska kyrkan och Frälsningsarmén.
”Även fast Höganäs är en rik kommun får man inte glömma att det finns de som har det sämre ställt ekonomiskt”, säger Sven-Arne Holm för att beskriva sitt engagemang.Bild: Sven-Erik Svensson
Rädda Barnen har även varit aktiva inom integration sedan 2015 när många flyktingar kom. Annelie Hennigor poängterar att de är religiöst obundna och firar alla högtider. På så sätt lär sig barn olika kulturer.
– Utan de insatser som gjorts av alla fantastiska medmänniskor runt om i kommunen hade vi aldrig kunnat bidra så väl till att barn har landat så tryggt här i Sverige.
– Men vi måste alltid kämpa för de barn som bara försvinner i vårt samhälle. De lever i Sverige men under radarn. Deras röst måste också tas tillvara på. Med vår nya lokal hoppas vi kunna hjälpa fler.
Gå till toppen