Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ny vända i isländska regeringssamtal

Efter att ha misslyckats att bilda en isländsk koalitionsregering med andra vänsterpartier vänder sig Katrín Jakobsdóttir, ledaren för Gröna vänstern, nu högerut. Svekdebatten låter inte vänta på sig.

Den statliga tv-kanalen RÚV rapporterar om medlemmar som begärt utträde ur partiet i protest mot initiativet, som tas drygt en vecka efter det att Katrín Jakobsdóttir avbrutit förhandlingar om en koalitionsregering med företrädare för Socialdemokraterna, Piratpartiet och mittenpartiet Framstegspartiet.
Till den nya samtalsrundan har hon i stället bjudit in Självständighetspartiet och Framstegspartiet, rapporterar Reuters med hänvisning till isländska medier.
De tre partierna har på pappret 35 av 63 mandat i det splittrade isländska alltinget. Och omstridde ledaren för Självständighetspartiet, Bjarni Benediktsson, säger till RÚV att han räknar med att samtalen måste pågå i fyra–fem dagar för att nå i mål.
Inför samtalen har två av Gröna vänsterns elva alltingsledamöter röstat nej till att inleda ett samarbete högerut, rapporterar nyhetssajten Islandsbloggen, som även refererar hård kritik från tidigare anhängare till partiet.
Det är oklart om en framtida blocköverskridande regering kan räkna med deras stöd i alltinget.
Det isländska nyvalet i slutet av oktober, det andra inom loppet av ett år, hölls sedan en i raden av politiska skandaler fällt ännu en isländsk regering.
Högerpartiet Självständighetspartiet har varit den dominerande kraften i isländsk politik under årtionden. Partiet fick även i det senaste nyvalet flest röster och flest mandat i alltinget, trots att det var en skandal som involverade partiledaren Bjarni Benediktssons far som spräckte den förra regeringen.
Men alltingsmandaten hos andra mitten-högerpartier är för få för att det ska gå att bilda regering på det underlaget.
Det var detta som låg bakom att det var Katrín Jakobsdóttir som fick Islands presidents uppdrag att försöka bilda en regering efter valet, trots att hennes parti bara blev näst störst.
Fakta

Bakgrund: Sjunde regeringen på tio år

Island med sina 340 000 invånare har sedan landets banksystem kollapsade i kölvattnet av Lehman Brothers-kraschen hösten 2008 återhämtat sig ekonomiskt. Draghjälp kommer inte minst från ökad turism till öriket.

Men misstroendet mot politiker är utbrett i landet, vars nästa regering blir Islands sjunde på tio år.

Det som utlöste det senaste nyvalet var att premiärminister Bjarni Benediktssons regeringskoalition sprack sedan det framkom att en minister försökt dölja att premiärministerns far stod bakom ett brev ägnat att rentvå en dömd pedofil.

Fjolårets nyval följde på det att företrädaren Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgick våren 2016 sedan han avslöjats med hemliga konton i den så kallade Panamaläckan.

Fakta

Åtta partier trängs i alltinget

Åtta partier delar efter det senaste nyvalet på de 63 mandaten i alltinget.

Parti Mandat i alltinget

Självständighetspartiet 16

Den gröna vänstern 11

Framstegspartiet 8

Socialdemokraterna 7

Centerpartiet 7

Piratpartiet 6

Folkets parti 4

Renässans 4

Gå till toppen