Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Övervakade kändisar begär skadestånd

En grupp om 19 kända danskar kräver skadestånd i miljonklassen för olovlig övervakning i samband med den så kallade Se og Hør-skandalen.

Den danske skådespelaren Mads Mikkelsen. Arkivbild.Bild: Joel Ryan
Advokat Brian Larsen, som representerar de 19, säger att han har dokument som visar hur hans klienter olovligen övervakades. Draget är väntat, i ljuset av den uppmärksammade rättegången som slutade med fängelsestraff för Se og Hørs förre chefredaktör Henrik Qvortrup i fjol.
Stämningen riktas mot Aller Media, som äger Se og Hør, två tidigare chefredaktörer samt den hemliga källa som försåg tidningen med kreditkortsuppgifter och transaktioner som kändisar gjort. Betalkortsbolaget Nets kommer också att få ersättningskrav riktade mot sig. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, prins Joachim och skådespelaren Mads Mikkelsen hörde till dem som övervakades.
Qvortrup ingick under sin tid som chefredaktör ett avtal med en källa som försåg tidningen med kreditkortsuppgifterna. Tingsrätten fann tillvägagångssättet olagligt. Vid sidan av Qvortrup fälldes ytterligare fyra personer för inblandning i härvan som kallats Danmarks största medieskandal.
Samarbetet mellan tidningen och källan resulterade i 20–25 artiklar, varav minst tio hamnade på tidningens förstasida. Bland annat kunde Se og Hør rapportera om prins Joachims och prinsessan Maries bröllopsresa till Kanada.
Gå till toppen