Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Stor succé för Arkivens dag

Det blev stor succé för Arkivens dag i Stadsarkivet i Helsingborg under lördagen.

– Det kom omkring 500 besökare mellan klockan 10 och 15 och det är besöksrekord för Arkivens dag i Helsingborg. Vi är jätteglada och stolta över att det är så stort intresse för vårt arkiv. Vi är mer än nöjda. Nu fick vi tillfälle att lyfta fram våra samlingar i ljuset, säger stadsarkivarie Sophia Hydén.
Arkivens dag, med temat ”Synd och skam”, innehöll flera olika programpunkter. Inte minst filmvisning på temat ”Gamla Helsingborg” lockade.
– Det är tydligt att många saknar spårvägarna. Många mindes tiden hur det en gång var. Filmen om ”Valhalla – stadsdelen som försvann” drog mycket publik. Filmvisningarna fångade många och vi fick till och med sätta dit extra stolar, säger Sophia.
Det var även guidad visning av arkivdepån på våning två i Stadsarkivet.
– Vi har en av Sveriges modernaste arkivlokaler. Nu fick vi visa hur det ser ut. Det blev sex rundturer. Vi har 8,5 kilometer papper om Helsingborg. Det känns bra att vi kan dela med oss av vår kulturskatt. Helsingborgarna är väldigt intresserade av sin historia, säger Sophia Hydén.
Arkivens dag innehöll flera fotoutställningar och självfallet var det många som fascinerades av skärmutställningen om ”änglamakerskan” Hilda Nilsson.
Många delade också med sig av sina egna minnen.
Det var full fart i forskarlokalen under Arkivens dag där Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening gav goda råd i jakten på rötterna.Bild: INGER KYLEFORS
Även Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening hade fullt upp. Många fick hjälp i forskarsalen och i föreningens välsorterade bibliotek.
– Släktforskarföreningen gav stöd och hjälp till många besökare och det var ett populärt inslag i Arkivens dag, säger Sophia Hydén.
Det var även fem personer som ”topsade” sig, skrapade DNA från insidan av kinden och som nu har sänt ett kuvert till Family Tree DNA i Houston, Texas. Så, om ungefär två månader (när en dator i Houston läst av DNA-koden) kommer ett pling i mejlkorgen med nya okända släktingar.
Här får två besökare hjälp av släktforskarföreningens Leif Månsson (i röd väst) under Arkivens dag i Stadsarkivet.Bild: INGER KYLEFORS
Gå till toppen