Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tio års fängelse för knivdåd vid Mariakyrkan

En 21-årig man döms för att ha försökt mörda en annan man i vid Mariakyrkan en natt i somras. Offret knivskars svårt med överlevde.

Natten mellan den 2 och 3 juni befann sig tre kompisar från Perstorp i Helsingborg för att roa sig i kroglivet. Vid fyratiden på morgonen var de på väg för att köpa kebab när de stötte ihop med två helsingborgare vid Mariakyrkan. En kort ordväxling uppstod. Sedan knivskars en av männen från Perstorp tre gånger i överkroppen. Ett av hugget var mycket nära att träffa hjärtat.
Offret, som är 34 år gammal, fick allvarliga skador. Men överlevde.
Polisen var på plats kort efter händelsen och bara 14 minuter efter att larmet om knivdådet gått greps den 21-åring som nu döms till tio års fängelse av Helsingborgs tingsrätt för mordförsök.
Även 21-åringens kamrat, en 25-åring, som var med vid händelsen greps. Och han döms nu för olaga hot i samband med händelsen.
Versionerna av vad som hände på platsen går isär.
Offret har berättat att han sett hur 21-åringen stått och urinerat vid utanför en restaurang och sagt till honom. Enligt offret slutade 21-åringen då att kissa och sträckte fram sin hand för att hälsa. Offret ville inte ta handen med motiveringen att 21-åringen precis hållit i sitt könsorgan. Då ska 21-åringen ha blivit arg något, som slutat med knivhuggen.
Den nu dömde 21-åringen har uppgett att han agerat i nödvärn. Han berättade i tingsrätten att han varit berusad vid tillfället. Han uppgav att han uppfattade offret och dennes kompisar som hotfulla och att han därför tagit fram sin kniv. Men enligt honom backade då männen från Perstorp och han har inte erkänt att han utdelat några hugg.
Helsingborgs tingsrätt anser att det är styrkt att 21-åringen utdelade knivhuggen och att han agerat likgiltigt inför det våld han använt. Tingsrätten skriver bland annat att han "vidtagit alla åtgärder för att offret skulle dö".
Gå till toppen