Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

FBC-talangen vill försiktigt framåt

Femtonårigeårige Lukas Jönsson lever innebandy och känner sig trygg i FBC Engelholm. Men nästa år väntar uttagningar till Skånelaget och gymnasieval, något som kan förändra vardagen.

Lukas Jönsson började spela med brorsans lag som femåring och glädjen till innebandyn har alltid funnits där. Nu är hallen hans andra hem.Bild: Evelina Gunnarsson
Lukas Jönsson är innebandytalangen som gick i storebrors fotspår och började spela hemma i källaren vid tre års ålder.
– Jag har alltid spelat innebandy, men det var inte förrän jag var fem-sex år som jag började spela i en klubb.
Det började lite smått i brorsans lag där han var med och tittade och fick vara med på träningarna i bland. I fjol gick en dröm i uppfyllelse när han fick spela en match i HJ18 tillsammans med storebrorsan.
– Det var faktiskt min premiär i HJ18, båda gjorde mål och jag assisterade honom och han mig.
Numera består Lukas fritid till stor del av innebandy. Hallen har blivit hans andra hem och när läxor och skola tillåter så tränar han fyra gånger i veckan plus en till tre matcher per helg. Främst gäller träning och matcher med sitt ordinarie lag, P01/02, men även med J18.
– Jag började spela med J18 förra året. När jag fick chansen att komma och träna med J18 tyckte jag att det var dumt att sumpa den.
Hur skiljer det sig att spela med juniorerna?
– De väger 40 kilo mer och är två huvuden längre. Jag får se det som en fördel att jag är mindre och snabbare. Då gäller det att spela smartare och inte så fysiskt.
Och framstegen har gett eko i nordvästra Skåne. Lukas provtränade med FC Helsingborg i somras och tankarna kring provspel med Åstorp/Kvidinge har också funnits utan att det blivit något av det. Men magkänslan säger att han vill stanna i FBC.
– Här vill jag stanna med mina kompisar. Jag gör fortfarande det här för att det är roligt och jag har kompisar i andra lag också, men här är de kompisar som jag hänger med utanför innebandyn.
Det stundande gymnasievalet har påverkats av innebandyspelandet. Lukas har sökt till flera innebandygymnasier bland annat i RIG (riksinnebandygymnasiet) i Umeå och NIU (nationell idrottsutbildning) i Helsingborg.
– I Umeå är det väldigt tuff konkurrens och det hade varit kul att komma in där, men jag blir inte besviken om jag inte gör det.
När Lukas ska beskriva sig som spelare kommer kompisen Odd Dinnetz till undsättning.
– Han är väldigt offensiv, är snabb och har bra fysik. Också är han teknisk, säger Odd.
– Jag vill gärna vara framme och jobba framför mål är roligt. Jag har alltid varit snabb och det har jag utnyttjat. Tekniken har varit svår att träna på eftersom jag ska få med det i farten, säger Lukas.
Robin Svensson är tränare för Lukas i både P01/02 och J18 och menar att Lukas kan bli bra om han vill, beroende på hur mycket tid han vill lägga.
Hur långt kan han gå?
– Hur långt som helst. Det gäller att han får rätt träning. Om han fortsätter som han gör nu kan han gå hur långt som helst, säger Robin.
Långt fram i kikaren finns en dröm om spel i SSL, men det finns många delmål på vägen.
– Vill jag spela i SSL (Svenska Superligan) får jag jobba för det. Det gäller att hålla motivationen uppe och så länge jag tycker det är lika kul så kommer jag fortsätta.
I januari startar uttagningen till Skånelaget. Resan dit är lång och Lukas erkänner att det hade varit roligt att komma med.
– Men jag blir inte besviken om jag inte kommer med. Det finns många som spelar i SSL i dag som inte var med i Skånelaget. En del blommar ut senare, andra tidigare. Det blir en bonus på vägen i så fall.
Samtidigt drömmer han om att debutera för FBC:s a-lag.
Gå till toppen