Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kent hyllas med mässa i GA-kyrkan

För snart ett år sedan gick ett av Sveriges största rockband i graven. Men Kents musik lever vidare. På söndag hålls en Kentmässa i Gustav Adolfs kyrka med Helsingborgskören GA Vocals.

Helsingborgskören GA Vocals med Stefan Trygg, från vänster: Sofie Kowalczyk Thore, Wivecka Nordström Rosén, Katarina Schölander, Annie Jacobsson, Stefan Trygg, Andrea Åkesson, Sven-Olof Svensson, Mia Sandquist.Bild: Elsa Thore
Den 17 december 2016 sjöng Jocke Berg "Den sista sången" för sista gången. Sörjande fans tog del av rockbandet Kents utdragna farväl under en lång konsertsäsong. Flera av landets kyrkor tog fasta på sorgen och arrangerade temakonserter till bandets ära. Men Gustav Adolfs församling i Helsingborg behövde ett år av läkande innan deras Kentmässa kunde ta vid.
Fans samlade vid Kentminnesplatsen efter sista spelningen med gruppen i Tele2 Arena i december 2016.Bild: Pontus Lundahl/TT
– Kents avsked kom som en chock för mig. Vem ska nu sjunga något vettigt på svenska? Men när jag väl fick distans till det hela, efter att ha sett SVT-dokumentären om bandmedlemmarnas liv, förstår jag varför de lade av, säger församlingspedagog Stefan Trygg.
Låten "Blåjeans", som är en av de äldsta på Kents repertoar, fick honom på fall 1995.
– Sedan var det kört. Jag vet inte hur många gånger jag sett dem live, säger han 22 år senare.
Tanken på en gudstjänst tillägnad Kent fanns där redan 2012, efter att bandet släppt sitt tionde studioalbum "Jag är inte rädd för mörkret".
– Först nu är vi tillräckligt många för att få ihop det. Man får bida sin tid, säger Stefan Trygg.
Stefan Trygg repar inför söndagens Kentmässa.Bild: Sven Olof Svensson
Tillsammans med fyramannakören GA Vocal, under ledning av Sofie Kowalczyk Thore och Mia Sandquist, har han och ytterligare tre musiker repat in tio av rockbandets låtar till söndagens mässa i GA-kyrkan.
– En mässa har ju en speciell struktur och form, men det som är spännande är hur lätt det har varit att hitta låtar. Kents texter har ett språk som vi använder oss mycket av i kyrkan. De sjunger om allmänmänsklig längtan, synd och förlåtelse. Existentiella frågor som många funderar över. Enda problemet har varit "kill your darlings".
"Allt har sin tid", "Egoist", "Kärleken väntar" och "Utan dina andetag" var självklara val, berättar Stefan Trygg.
– Det ska gå att få ihop mässan både musikaliskt och teologiskt. Men vissa kommer nog att förvånas över några av våra låtval.
Jocke Berg under Kents sista uppträdande tillsammans.Bild: Pontus Lundahl/TT
Församlingen i GA-kyrkan har stuckit ut hakan förr. Förra höstens hårdrocksmässa drog fullt hus två kvällar i rad och nu planeras det för en ny mässa i rockens tecken i mars 2018.
– Vi gillar att tänka nytt. Det är fantastiskt att kunna tolka det kristna budskapet på ett annorlunda sätt, att få ihop sin musiksmak med sin övertygelse. Nästan 90 procent gick fram till nattvarden under hårdrocksmässan. Det gjorde oss väldigt taggade.
Som före detta sångare i Helsingborgsbandet Captain Orange blir Stefan Trygg sugen på att öppna upp ytterligare, men tror att synthpop och electrogoth blir svårare att rymma under kyrkans tak.
– Kent känns mer självklart. Vi kommer att mena varje ord.
Vilken låt ser du mest fram emot att sjunga?
"Mannen i den vita hatten (16 år senare)". Jag och Sofie Kowalczyk Thore ska framföra den som en duett. Vi kände varandra under studentåren så det blir som att resa tillbaka i tiden. Kanske det ger en tår i ögonvrån, säger Stefan Trygg.
Kents sista spelning i Tele2 Arena.Bild: Pontus Lundahl/TT
Fakta

Kentmässa

Mässa med musik och text från rockbandet Kent.

Medverkande: kören GA Vocal, Sofie Kowalczyk Thore (sång), Mia Sandquist (keyboard), Stefan Trygg (sång, gitarr), Sven-Olof Svensson (bas), Martin Sandberg (trummor) och Jonas Sandquist (gitarr). Präst är Anna Kaaling.

Gustav Adolfs kyrka, Helsingborg.

Söndag 19 november klockan 18.

Gå till toppen