Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är bästa utbildningarna för att få jobb – stor mässa i Helsingborg

Vad är det bagaren och dataspelsutvecklaren har gemensamt – men fotomodellen och snabbköpskassörskan saknar?
Jo, medan de förra är yrken med goda jobbmöjligheter i framtiden kommer de senare att i princip försvinna, enligt arbetsförmedlingens prognoser.

Rikard Johansson från komvux i Höganäs ger kockinformation till Haider Abdel Abbas. ”Jag hade egentligen funderingar på busschaufför eller fritidsledare, men detta verkar också intressant”, säger Haider.Bild: Sven-Erik Svensson
Den skånska arbetsmarknaden erbjuder massor av arbeten men många personer saknar den kompetens som arbetsgivarna söker. Därför arrangerade Helsingborgs arbetsmarknadsförvaltning i samarbete med Arbetsförmedlingen och Familjen Helsingborg på torsdagen en utbildningsmässa i vuxenutbildningens lokaler i Helsingborg.
– Sett över den närmaste tioårsperioden så är det vissa jobb som kommer att försvinna medan andra tillkommer, säger Björn Salmén, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.
Som exempel på jobb som är på väg bort nämner han försäljare inom detaljhandel, kassapersonal och – kanske lite överraskande – fotomodell.
– Inom ett antal år kommer vi ha datorer som kan rita så pass naturtroget att antalet fotomodeller kommer att sjunka med 98 procent. Kassapersonal, liksom bibliotekarier, håller redan nu på att ersättas av självbetjäningssystem. Och framtidens detaljhandel kommer främst att ske över internet, säger han.
”Det vi kan se är att många arbetsgivare idag efterfrågar mer mjuka värden, som att komma i tid och att man har rätt inställning”, säger Cecilia Eliasson från Arbetsförmedlingen.Bild: Sven-Erik Svensson
Yrkesområden som däremot kommer att ge gott om arbetstillfällen i framtiden är till exempel dataspelsutvecklare, arkitekt, bagare och kock. Av lite olika anledningar.
– Dataspelsbranschen växer med runt 40 procent om året och bara längs kusten mellan Helsingborg och Malmö har vi 21 olika företag som behöver nya designers och grafiker. För arkitekter är medelåldern idag så hög att de kommer att behöva ersättas inom några år.
Att bagare och kockar är så eftersökta förklaras bland annat med att allt fler ställen idag, från bensinstationer till matbutiker, vill erbjuda sina kunder luncher för avhämtning eller egenbakade bröd och kakor.
Totalt medverkade ett trettiotal utbildningsanordnare från elva kommuner i nordvästra Skåne på mässan. Till det kom representanter för yrkes- och folkhögskolor, studie- och yrkesvägledare samt Arbetsförmedlingen.
Finns det någon gemensam nämnare för de yrken som har jobbmöjligheter?
– Nej, det kan man inte säga. Det råder brist i väldigt många olika branscher och på många olika utbildningsnivåer. Det vi kan se är att många arbetsgivare idag efterfrågar mer mjuka värden, som att komma i tid och att man har rätt inställning. Även språket är viktigt, att man kan läsa säkerhetsföreskrifter och så vidare, säger Cecilia Eliasson från Arbetsförmedlingen.
Viktigast för att kunna hitta till ett framtidsjobb är enligt Annika Andersson på vuxenutbildningen att ha en fullgjord gymnasieutbildning.
– Vi lyssnar på signaler från arbetsgivarna och skapar sedan utbildningar utifrån var jobben finns, förklarar Cecilia Eliasson.
”Sett över den närmaste tioårsperioden så är det vissa jobb som kommer att försvinna medan andra tillkommer”, säger Björn Salmén, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.Bild: Sven-Erik Svensson
Ska man vara taktisk och studera inom de områden där det finns många arbetstillfällen? Eller ska man istället satsa på drömjobbet?
– Jag tänker att man ska försöka hitta ett jobb som man känner passar en själv. Men ibland kan behovet av ett arbete vara mer akut och då får man kanske tänka om, säger Annika Andersson.
– Sen ser jag ju gärna att man i förväg tänker igenom vad det innebär att arbeta inom ett visst yrke. Klarar man till exempel av att jobba kvällar eller att ha långa pendlingar, om det nu är det som krävs, säger Cecilia Eliasson.

Här är framtidsjobben

Det är en stor bredd på vilka områden som kan erbjuda jobb i framtiden. Här är några av de hetaste yrkena, enligt Arbetsförmedlingens prognos för Skåne.

Försäljning, handel och service
Apotekstekniker, frisör, företagssäljare, inköpare och upphandlare, polis, soldat, speditör och transportmäklare, väktare och ordningsvakt.
Hälso – och sjukvård samt socialt.
Apotekare, arbetsterapeut, barnmorska, biomedicinsk analytiker, fysioterapeut, sjuksköterska (grundutbildad), kurator, läkare, personlig assistent, psykolog, receptarie, röntgensjuksköterska, skötare, socialsekreterare, tandläkare, tandsköterska, undersköterska i hemtjänst och äldreboende samt vårdavdelning och mottagning, veterinär, vårdare och boendestödjare.
Data, teknik och naturvetenskap
Arkitekt och lantmätare, civilingenjör (alla inriktningar), drifttekniker it, ingenjör och tekniker inom såväl elektroteknik som industri, logistik och produktionsplanering samt maskinteknik. Vidare kemist, laboratorieingenjör, mjukvaru- och systemutvecklare, nätverks- och systemtekniker, supporttekniker, it, systemtestare och testledare.
Naturbruk
Förare av jordbruks- och skogsmaskiner, skogsarbetare, trädgårdsanläggare, djuruppfödare.
Transport
Buss- och spårvagnsförare, lastbilsförare, lokförare, taxiförare, transportledare och transportsamordnare.
Ekonomi, administration, kultur och media
Controller, medicinsk sekreterare, redovisningsekonom, socialförsäkringshandläggare, tolk, utredare och handläggare.
Pedagogiskt arbete
Barnskötare, elevassistent, fritidspedagog, förskollärare, grundskollärare, gymnasielärare, lärare i yrkesämnen, speciallärare och specialpedagog.
Bygg och anläggning
Anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, betongarbetare, byggnadsplåtslagare, glasmästare, golvläggare, isoleringsmontörer, kranförare, murare, målare, plattsättare, takmontör, träarbetare/snickare, vvs-montör, civilingenjörsyrken bygg och anläggning, ingenjör och tekniker bygg och anläggning.
Hotell och restaurang
Bagare och konditor, hovmästare och servitör, kock och kallskänka.
Tillverkning, drift och underhåll
Industri- installations- och serviceelektriker, lackerare och industrimålare, fordonsmekaniker och fordonsreparatör, slaktare och styckare, smed, svetsare och gasskärare, tunnplåtslagare, underhållsmekaniker och maskinreparatör.
Gå till toppen