Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonstöd till skånsk forskning om aggressiv barncancer

Skånsk forskning om en svår form av barncancer får pengar från Cancerfonden. Daniel Bexell har tagit fram modeller som kan leda till bättre behandling av neuroblastom, som drabbar barn under fem år.

Hans projekt får 2,4 miljoner kronor över tre år i Cancerfondens utdelning.
– Nu kan vi arbeta intensivare och djupare för att öka överlevnaden för barnen, säger Daniel Bexell, som är docent vid Lunds universitet.
Neuroblastom är en ovanlig cancerform. I Sverige drabbas mellan femton och tjugo barn om året, oftast före fem års ålder. Sjukdomen uppstår i nervsystemet, tumörerna sitter ofta i binjurarna eller i nervvävnad utmed ryggraden.
Om cancern spridit sig är den svårbehandlad, eftersom metastaserna ofta är motståndskraftiga mot cellgifter. Idag överlever drygt 60 procent av barnen de värsta formerna av cancersjukdomen.
Daniel Bexell har tagit fram biologiska modeller av sjukdomen, som gör det möjlig att bättre studera hur den utvecklas och sprids.
– Det vi speciellt riktar in oss på är att hitta de celler som fortsätter växa sedan de fått cellgifter, och hitta läkemedel för att slå ut dem, säger han.
Cancerfonden delar i år ut rekordmycket pengar, 454 miljoner kronor. Av dem går 77 miljoner till forskning vid Lunds universitet. Bland dem som får allra mest pengar finns Mef Nilbert, tidigare verksamhetschef för Regionalt Cancercentrum Syd.
Hon får sex miljoner kronor över tre år för sin forskning om diagnostik och behandling vid ärftlig cancer och cancer i muskler och stödjevävnad.
Gå till toppen