Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kulturdygnet fyllde Konsul Perssons villa

Författaren PC Jersild drog fullt hus när han mötte sina läsare i Konsul Perssons villa. Han var först ut på ett kulturdygn med massor av programpunkter.

Göran Frankel och PC Jersild samtalade i Konsul Perssons villa.Bild: Truls Nilsson
Någon riktig invigning blev det inte. Men Helsingborg arena och scens vd Max Granström och ordförande Lars Dalesjö (MP) passade ändå på att säga några ord innan de hälsade författaren PC Jersild och Göran Frankel välkomna för ett samtal.
– Det är första gången vi släpper in helsingborgarna i huset där vi annars har kontor, sa Max Granström och slog ett slag för både kulturdygnet och kulturveckan innan PC Jersild svarade på frågor om sin bok Tivoli och hur författares vardag ser ut.
– Jag arbetade som läkare och när jag skrev mina första romaner steg jag upp en timme tidigare och körde hemifrån. Jag stannade vid Hagaparken och satt i bilen och skrev en timme varje morgon. Den arbetsrytmen har jag kvar. Jag lägger en och en halv timme om dagen, sa den rutinerade författaren.
Han avslöjade också något som kan vara svårt.
– Jag har skrivit några romaner som inte har kunnat ges ut eftersom de inte har haft några bra slut, sa PC Jersild.
Historiska brev och den flytboj som hittades efter expeditionen visas på Konsul Perssons villa.Bild: Truls Nilsson
Producenten Ulf Dahlström, som har satt ihop det digra programmet, hade fullt upp. Men han tog sig tid att visa utställningen om ballongflygaren Andrée, som aldrig nådde Nordpolen. Det finns en koppling mellan husets tidigare ägare konsul Nils Persson och den omtalade ballongfararen. Den kände helsingborgaren finansierade en flytboj till expeditionen.
– Vi har lånat in material från Andrémuseet i Gränna för att hedra Nils Persson. Han fick aldrig veta hur det gick för expeditionen, sa Ulf Dahlström.
Patrik Lundberg tog avstamp i barndomens Sölvesborg.Bild: Truls Nilsson
Ett par våningar upp i byggnaden mötte publiken en författare från en yngre generation, Patrik Lundberg, med ett förflutet på Helsingborgs Dagblad. Han talade om filterbubblor som uppstår på internet.
– Då får man bara information om det som man redan tycker om. Det gör det svårare att förstå världen, sa han.
Med avstamp i sin bok Onanisterna ville han visa att filterbubblor alltid har funnits. Killarna hemma i barndomens Sölvesborg levde i en bubbla, liksom de politiskt medvetna medelklassungdomarna.
På lördagen fortsätter kulturdygnet med många olika inslag.
Några exempel:
Klockan 8.30 kan man gå på yoga eller lyssna till ett filosofiskt samtal.
Klockan 11 är det dels en specialkoreograferad dansföreställning och dels ett samtal om "kulturikonen" Hasse Alfredsson.
Klockan 13.15 blir det diskussion om dagstidningens roll genom tiderna.
Klockan 14.30 är temat med "sången som vapen" om klassiska sånger av bland annat Karl Gerhard.
På Konsul Perssons villas första våning kunde man fika och mingla mellan programpunkterna.Bild: Truls Nilsson
Gå till toppen