Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Allt tyder nu på att Saudiarabiens försök att så split och öka sitt inflytande i Libanon definitivt har slagit slint.”

De närmast förnedrande former under vilka Saad Hariri kallades till och mottogs i Saudiarabien har uppfattats som en förolämpning mot Libanon som stat och har bara stärkt stödet för honom. Det skriver Torsten Janson, forskare vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet.

Beirut Marathon den 12 november förvandlades till en anslående, prolibanesisk manifestation för Hariri. Inte för hans politik, utan för "vår premiärminister", skriver Torsten Janson.Bild: Hassan Ammar
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De senaste två veckorna har bjudit på dramatik och märkliga vändningar i Mellanösterns politiska landskap. Plötsligt är Libanon åter i händelsernas centrum. Det lilla landet med sin komplicerade befolkningssammansättning och unika politiska system har sedan självständigheten 1943 ständigt varit en plats för stormakters politiska, ekonomiska och militära spel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen