Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: ”Risken är att politikerna skapar en polishybrid.”

Bild: ErikNylund
Det finns de som tror att trygghet blir den stora valfrågan 2018. Medborgarna pressas av kortbedrägerier, stöldligor, kriminella gäng, våld i närområdet. Politikerna måste visa handlingskraft och visst blir det nödlösningar. Till exempel stora satsningar på att köpa in vakttjänster i poliskrisens spår.
Och det går fort nu. Tidningen Dagens Samhälle visar hur notan för bevakning i kommuner och regioner har ökat till rekordnivå. På två år, från 2014 till 2016, var ökningen 50 procent. Totalt handlar det om över en miljard. Malmö köpte 2016 in tjänster från säkerhetsbolag för nära 60 miljoner kronor, en ökning med 63 procent från 2014. Motsvarande siffra för Helsingborg var nära 32 miljoner, men där var stegringen enbart 8 procent. Malmö och Helsingborg hamnar på tredje respektive fjärde plats i inköpstoppen.
Region Skåne ligger tvåa i landet bland regionerna med inköp för nära 80 miljoner. Höjningen från 2014 var 27 procent.
I summorna för vissa kommuner, som Helsingborg, kan också ingå hyra av till exempel P-vakter och receptionstjänster. Och en del kommuner vill se en bredare användning av P-vakter för ordningsuppgifter.
I många kommuner patrullerar idag ordningsvakter, som har vissa polisliknande befogenheter, på allmänna platser. Och här görs – naturligtvis – många viktiga insatser.
Liberalerna vill satsa på 2 000 kommunala ordningsvakter i väntan på fler poliser. Partiledaren Jan Björklund har på plats studerat den så kallade Landskronamodellen med patrullerande ordningsvakter. Han anser att det blivit lugnare i citykärnan.
Men Jan Björklund är också motsägelsefull. "Det är absolut ingen långsiktig lösning", säger han.
Frågan är vad kommunerna här bygger in sig i. Den statliga polisen med alla spretande uppdrag kommer aldrig att räcka till. Alternativet är vad allt fler politiker börjar förespråka, en kommunal polis som uthålligt fokuserar på lokal trygghet.
Förre rikspolischefen Björn Eriksson har i en ny roll i säkerhetsbranschen lobbat intensivt för ett närmande till polisen. Gripna personer skulle kunna köras direkt till häktet och inte överlämnas till polispatruller. Eriksson har också talat om att väktare under polisens befäl kunde göra alkoholkontroller i trafiken. Fortsätter man på det här spåret formas en "polis light" men ingen traditionell polis.
Inköpen av säkerhetstjänster är även argument för dem som förespråkar en lokal ordningspolis. Den skulle indirekt fungera även i ett större sammanhang om den på basplanet orkar tillämpa den så kallade nolltoleransmodellen från New York, där alla förseelser skulle beivras och resultaten blev spektakulärt goda.
Partiledningarna bromsar planer på lokal polis. Så är fallet inom till exempel M, C och KD. Risken är att politikerna skapar en polishybrid. En korsning mellan två olika arter med alla dess faror, som hyrs in från säkerhetsföretagen till ständigt ökade kostnader.
Gå till toppen