Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kritiserade Attendo får grönt ljus – fortsätter driva Valltorps vårdboende

I fredags skulle vårdbolaget Attendo ha åtgärdat alla påpekade brister på vårdboendet Valltorp. Det har i stort sett gjorts, enligt kommunens bedömning.
– De är på rätt väg, men det här får de jobba med en lång tid framöver, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Jonny Cato Hansson (C).

Valltorps vårdboende i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Boende, anhöriga, anställda och Socialdemokraterna har under en längre tid kritiserat förhållandena på äldreboendet Valltorp.
Det har också funnits krav på att Helsingborg skulle bryta avtalet med vårdbolaget Attendo. Vid ett sjätte avtalsuppföljning i september konstaterades att verksamheten blivit ännu sämre på flera punkter, trots tidigare påpekanden.
Kritiken har handlat om allt från personal som inte levde upp till kompetenskraven till brister i dokumentationen som var riskabel för verksamheten, dålig hantering av sänggrindar, inkontinenshjälpmedel och kontanter, bristande kontroll på maten och obefintlig planering av vårdtagarnas egna aktiviteter. Listan var lång.
Läs mer: Attendo kan kastas ut från äldreboendet Valltorp
Läs mer: Politisk oenighet om vilka maktmedel kommunen har mot Attendo
I oktober fick Attendo 30 dagar på sig att åtgärda bristerna. Annars skulle Helsingborgs stad säga upp avtalet, meddelade Jonny Cato Hansson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Men efter den senaste uppföljningen ger Helsingborgs stad Attendo grönt ljus.
– Vi gör bedömningen att de gjort vad vi krävt. De fick 30 dagar på sig och nu har kvaliteten gått upp. De har kommit tillrätta med de problem vi påpekat, säger vård- och omsorgsförvaltningens stabschef Niklas Sommelius.
De allra flesta påpekandena är åtgärdade eller åtminstone påbörjade. De krav som inte helt åtgärdats kommer Helsingborgs stads vård- och omsorgsförvaltning att fortsätta hålla koll på.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Jonny Cato Hansson (C) har dubbla känslor inför rapporten. Samtidigt som det är bra att felen korrigeras känner han en frustration över att det inte skett tidigare.
– Vi var väldigt tydliga mot Attendo. Ta den här chansen – ni får inga fler. Nu har de satt in stora insatser. Vi behöver göra fler uppföljningar längre fram för att hålla ständig kontroll och för att se till att det som nu påbörjats också blir avklarat. Det är fortsatt hårt arbete som behövs, säger han.
Attendos platsansvariga på Valltorp har ännu inte sett utredningen, så de kan kan inte kommentera i dagsläget. ”Vi inväntar svar från nämnden”, skriver Attendos verksamhetschef Kristina Klemm i ett mejl.
Läs mer: Här får Sylvia Wallin, 96, sin promenad till slut – men inte tack vare vårdboendet
”Vi var väldigt tydliga mot Attendo. Ta den här chansen – ni får inga fler. Nu har de satt in stora insatser”, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Jonny Cato Hansson (C).Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen