Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malin Krutmeijer: Se Malmö bortom schablonerna

Redan andra meningen i Wikipedias post om Botkyrka berättar att kommunen har större andel invånare med utländsk (utrikes födda eller med två utrikes födda föräldrar) än med svensk bakgrund. Jag antar att vi ska förstå det som att detta är den viktigaste informationen om Botkyrka. Också i posterna om Malmö respektive Stockholms kommun, som jag kollar för jämförelsens skull, finns invånarandel med utländsk bakgrund med. Vad exakt det eventuellt kan tänkas innebära för en kommun skrivs inte ut.
Jag funderar på det när jag läser intervjun med Malmös nya kulturdirektör Pernilla Conde Hellman. På frågan om stadens likheter med Botkyrka där hon jobbat i många år svarar hon ”internationell befolkning” och ”ett koncentrat av alla utmaningar som finns i Sverige”.
Det låter som ”invandrare” och ”problem”. Två saker som kopplas ihop, och det första man påstås tänka på när det gäller Malmö. Det är deprimerande hur inkörda de här associationerna är, såpass att en ny kulturdirektör direkt uttrycker dem inför de malmöiter hon ska arbeta för och med.
Nu försäkrar Conde Hellman att hon inte ser ”utmaningarna” som problem, och hennes meritlista säger mig att hon nog kan göra bra saker här. Så välkommen, men snälla, se på Malmö och oss som bor här med öppen blick bortom schablonerna.
Gå till toppen