Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Lustbåtshamnen höjer säkerheten

I veckan drabbades minst åtta båtägare i Lustbåtshamnen av stölder. Nu höjer Landskrona segelsällskap säkerheten för att förhindra en upprepning.

– Vi ska göra det svårare för tjuvarna i fortsättningen. Rörelsesensorer, starkare lampor och bättre uppsikt från båtägarnas sida är rätt väg att gå, säger Peter Malmberg, ordförande i Landskrona segelsällskap.Bild: Privat
Onsdagsnattens stöldkupp mot båtarna vid flytbryggan i Lusthamnen var höstens andra.
Läs mer: Många stölder i mörklagd hamn
Senast tjuvarna slog till var i september då tolv reglageboxar försvann och flera båtar fick kablarna avklippta medan gasreglagen lämnades kvar.
Enskilda båtägare drabbades den gången av kostnader på uppåt 15 000 kronor för att reparerara skadorna.
Läs mer: Mängder av stölder ur båtar i Lustbåtshamnen
Vid kuppen på onsdagen försvann på samma sätt åtta reglageboxar och skadorna på båtarna var likartade.
Tjuvarnas tillvägagångssätt vid de båda stöldtillfällena hade en annan sak gemensam:
– Det har helt enkelt klippt av en kabel till belysningen på flytbryggan och därmed fått chansen att jobba i mörker. Det är ovanligt fräckt gjort och inget vi vill se igen, säger Peter Malmberg, ordförande i Landskrona Segelsällskap.
Onsdagsnatten var andra gången i höst som Lustbåtshamnen drabbades av stölder.Bild: Anders Sandström
Hur har det gått till?
– Det har varit rätt enkelt för den som vet hur man gör. Jag gissar att det rör sig om samma tjuvar eftersom de betett sig likadant och tagit exakt samma prylar. Nu måste vi se till att förhindra en upprepning.
Hur ska ni göra?
– Vi ska se till att få fungerande rörelsesensorer på plats så att de nya lampor vi sätter upp tänds när det kommer folk på flytbryggan
– Tanken är att vi ska lysa upp så mycket vi kan där nere. Vi har utmärkta kontakter bland de närboende som har fönster och balkonger åt rätt håll. Vi ska be dem hålla lite extra koll också.
Enligt Peter Malmberg är det båtägarnas eget ansvar att hålla kolla på sina båtar – cirka 100 stycken varav 44 vid flytbryggan – och skydda dem mot ovälkomna besök.
– Vi ska gå ut med ytterligare rekommendationer i den riktningen. Hälften av båtarna är redan idag dna-märkta och det går att montera på stöldlarm i en helt annan utsträckning än vad som nu finns.
– Man måste ta ett eget ansvar, så är det bara.
En sak förvånar Landskrona Segelsällskaps ordförande i samband med stölderna:
– Tjuvarna tar motorreglage från välutrustade nya motorer. De är märkesspecifika och kan inte monteras in på vilka båtar som helst. Det borde ju göra reglagen svåra att använda i kriminella sammanhang.
Gå till toppen