Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jubileum för julmarknaden i Hembygdsparken

Ett litet förargligt tankefel gjorde att man inte slog på trumman och berättade att det var 10-årsjubileum för julmarknaden i Hembygdsparken.

Sven Gudmundsson vid en av eldarna som värmer frusna besökare.Bild: Ulf Kristiansson
Sven Gudmundsson ler lite förläget när han berättar.
– Vi startade 2008 och dumt nog tänkte jag att det skulle bli jubileum 2018... men det är ju i år! Jag kom på det för sent, därför har vi inte med det på affischerna.
Men det var kanske inte så nödvändigt, för folk kom ändå.
– Det brukar komma 4 000-5 000 personer, det enda problemet är parkeringsplatserna men det är inget vi kan göra åt, säger Sven Gudmundsson.
Första året man arrangerade julmarknaden kom det 15 försäljare. I år är det 55, från Göteborg i norr till Lund i söder.
I år kom det inte mindre än 55 försäljare till julmarknaden.Bild: Ulf Kristiansson
– De flesta är förstås lokala och det alla har gemensamt är att det som säljs är hantverk. Vi vill inte ha t-shirts och kepsar och sånt.
Men ett måste på en julmarknad är förstås en tomte i en grotta. I Hembygdsparken har man till och med två, Ulf Nilsson och Christer Jansson. Och en kort stund efter att systrarna Pålsson krupit in till tomtarna hördes det klassiska:
– Har ni varit snälla i år?
Och svaret blev det förväntade:
– Ja-aa...
Tomten Christer Jansson med Vera, Tilda och Ellie Pålsson.Bild: Ulf Kristiansson
Tomten Christer Jansson berättar att han haft en liten kille i grottan som önskade sig en Iphone 8 och en grabb som ville ha en tävlingscykel. Två av systrarna Pålsson har också önskemål, men den tredje som heter Tilda kunde inte riktigt komma på nåt att önska.
Lillasyster Vera vill ha koppel till sina gosedjur medan storasyster Ellie helst av allt skulle vilja få en häst i julklapp.
Gå till toppen