Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Populär tvärtom-tomte och restpizza på julevent

Bra för miljön och skonsamt för plånboken. Med loppisklappar och maträtter av rester från julbordet visade 40-årsjubilerande LSR hur man kan fira en hållbar jul.

Lana Lalil berättar för tomten att hon önskar sig en hund. Tomten tar inte bara emot barnens önskelistor, utan även leksaker som barnen tröttnat på och vill skänka till barn som inte har det lika gott ställt.Bild: Niklas Gustavsson
Lördagens julmarknad på Kasernplan var minst sagt av det annorlunda slaget. Här månglades inga dyra prylar, pizzan var gratis och tillagad av rester och här fanns en tomte som tog emot paket istället för att ge.
Publiktillströmningen gör att man nog kan tala om succé. Landskronas och Svalövs kommunala renhållningsbolag LSR firade 40-årsjubileum med vältajmat julevent. Till julen är det inte bara konsumtionen som ökar drastiskt, utan även avfallet.
– Genom roliga och spännande aktiviteter hoppas vi kunna inspirera till hur vi kan leva mer hållbart. Vi tror att just barnfamiljer kan göra skillnad och vi vill visa på alternativ, att det faktiskt går att minska avfallet genom att återbruka och återvinna, sa Jonny Meerwald, VD på LSR.
Landskronasonen Johan Östberg, känd från Bolibompa, showade för barnen med sin nya pjäs "Mamma, pappa, troll".Bild: Niklas Gustavsson
Att sopsortera är de flesta rätt bra på. Men matsvinnet är stort. Mårten Thorslund som driver sajten matsvinnet.se fanns på plats för att berätta om hur man kan bli bättre på bäst-före-datum, hur man ska tänka med kylen och frysen och vad man konkret kan göra för att minska sitt matsvinn. Att ta vara på matresterna är bra för både miljön och den egna ekonomin.
Sanna Ohlander, matkreatör och kostrådgivare, visade hur man kan ta vara på rester från julbordet.
– Ibland blir det inte jättemycket kvar, några köttbullar eller lite grönkål. Men det räcker till en pizza, sa hon.
Doften av nygräddad pizza lockade till sig många som ville smaka. Jodå, resterna smakade gott!
– Av sillresterna kan man göra gubbröra med kokt ägg och potatis. En klatt inlagd rödkål kan blandas med creme fraiche till en wrapfyllning. Och lussekatterna kan bli goda krutonger, tipsade hon.
Sanna Ohlander och Sebastian Nordkvist gräddade pizzor på het glöd och visade hur trista rester från julbordet kan bli nya delikata rätter.Bild: Niklas Gustavsson
Konsumtion och användning av resurser är förknippade med klimatpåverkan. Lokala second hand-butiker och loppisar hade samlat sina finaste julprylar i en gemensam julloppis på Kasernplan. För den som själv ville tillverka julpynt fanns en riklig mängd industrispill och utrensat material från företag i en pysselbod.
Tomten har såklart en given plats på en julmarknad. Men här var det en tvärtom-tomte som satt framför ett hav av leksaker och spel. Istället för att ge paket tog den här tomten emot gåvor, många fina leksaker som barnen vuxit ifrån. Klapparna skänks sedan till det lokala välgörenhetsprojektet “Tomten bor i Landskrona” som sedan 2013 har delat ut julklappar till behövande i och utanför Landskrona.
Bussarna gick i skytteltrafik för en safari till sopberget, tippen som med tiden kan bli ett stort grönområde.Bild: Niklas Gustavsson
Cornelius Becker och Neo Vergara gillade pizzorna med julens rester på.Bild: Niklas Gustavsson
Stora balar med returpapper hade släpats fram till Kasernplan. Vikten, 11 ton, är lika mycket som en enda person släpper ut i växthusgaser under ett år. Om målet i Parisavtalet ska uppnås ska mängden ner till 1,3 ton år 2050 (den lilla balen till väster).Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen