Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gamla och funktionshindrade ska kopplas upp

Bredbandsfiber ska in till alla på särskilda boenden för äldre och funktionshindrade, kanske redan till nästa år. Men först ska frågan utredas.

Nästa år ska 100 procent av Landskronaborna ha fiberbredband fram till bostaden, så att den som vill kan ansluta sig. Detta är kommunala bolaget Landskrona energis mål. Riktigt så långt når inte Landskrona.
Några av de vita fläckarna på den digitala kartan är omsorgsnämndens boenden. Det är bara de relativt nya äldreboendena på Segergatan och Suellsgatan som har tillgång till internet genom ett bredbandsuttag i väggen.
Nu är tanken att komma tillrätta med detta.
– Det är sagt att alla ska ha bredbandsuppkoppling. Det är enligt normaliseringsprincipen: om andra människor får det, ska våra brukare också ha det, säger Jan Allan Beer (L), omsorgsnämndens ordförande.
Enligt ett förslag till omsorgsnämndens senaste möte skulle det kosta knappt nio miljoner kronor att lösa problemet. För summan skulle man få bredband till 334 lägenheter i sju äldreboenden, samt 114 lägenheter i 18 boenden för funktionshindrade. Det förslaget la man dock på is.
– Det kan finnas andra lösningar än att belasta omsorgsnämndens investeringsbudget, till exempel att fastighetsägarna genomför installationen, säger Jan Allan Beer.
På torsdagen ställde sig kommunstyrelsen positiv till att utreda hur det ska gå till. Förslaget finns i ett tillägg för budgeten 2018, och ska klubbas av kommunfullmäktige. Om det sedan leder till en lösning redan nästa år eller 2019 återstår att se.
Själva internetabonnemanget kommer varje boende teckna och betala själv.
Efterfrågan från gamla och funktionshindrade varierar dock. På Skiftesvägens äldreboende finns framför allt dementa äldre, som enhetschefen Lena Bokerot Grimberg menar inte har så stor glädje av bredband.
– Det hade varit väldigt populärt, vi har pratat om att vi borde få det hit. Det vore kul för boende att ha mer kontakt med anhöriga som bor på andra ställen, säger Marie Wennerholm, enhetschef på Södra Långgatans äldreboende.
Michael Mårtensson, områdeschef för stöd och service på omsorgsförvaltningen, upplever att det sällan är de boende själva som klagar på att det saknas fiberkablar. Den erfarenheten har han från såväl Landskrona som kommuner han arbetat i tidigare.
”Frågan drivs mer av vi i organisationen. Men självklart skall det dras fiber till de här lägenheterna precis som alla andra”, skriver Michael Mårtensson i ett mejl.
Gå till toppen