Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Hela Sverigedemokraternas existens går ut på detta.

Jimmie Åkesson.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Sverigedemokraternas landsdagar inleddes med filmvisning.
Partiledaren Jimmie Åkessons röst hördes till dramatiska bilder på miljonprogram, blåljuspersonal, hemlösa, moskéer, sjukhusens våldtäktsmottagningar, sprängda bilar, mörkhyade människor, Aftonbladets logotyp och DN-skrapan i Stockholm:
”Ni socialdemokrater, ni moderater, ni i svensk media hade fel. Massinvandringen är inte lönsam. Vi vet det idag.”
”Folk har mördats och kommer att fortsätta att mördas till följd av er politik. Och ni kommer fortsätta ljuga.”
Sverigedemokraternas nya reklamfilm lade, så att säga, spelplanen för helgen.
Efterdyningarna av mötet i Norrköping har mestadels kommit att handla om SD-politikern Martin Strid, som i talarstolen uttryckte att muslimer inte är människor. Därefter genomfördes sedvanligt Sverigedemokratiskt räfst och rättarting: Martin Strid blev offerlamm, partisekreterare Richard Jomshof uttalade sig skarpt, Åkesson sade i medierna att han inte har sett någonting av saken.
Men det hände också mycket annat på landsdagarna. Björn Tenland Nurhadi från Kalmar hävdade att genuspedagogik i förskolan ”har medfört katastrofala följder för våra barn”. Riksdagsledamoten Jeff Ahl sade att de enda som har en naturlig rätt att få bo i Sverige är ”vi svenskar”, och efterlyste möjlighet till indraget medborgarskap för långtidsarbetslösa.
En annan riksdagsledamot, Robert Stenkvist, poängterade att barn som adopteras av samkönade par utsätts för ett tredje trauma när de växer upp med två mammor eller två pappor – trauma ett är då själva adoptionen och trauma två att de ser annorlunda ut. Enligt Stenkvist en säker väg till både identitetsproblem och självmord.
Den migrationspolitiska talespersonen Paula Bieler ogillar dubbla medborgarskap och tycker att människor ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap – också när konsekvensen blir statslöshet. Den som blir statslös interneras på obestämd tid. Man ska tillgodose de grundläggande mänskliga rättigheterna, menar Bieler: ”ingen ska torteras eller dö, men i praktiken inget mer”.
”Folk har mördats och kommer att fortsätta att mördas till följd av er politik.” Så inleddes Sverigedemokraternas landsdagar. Så satte Jimmie Åkesson tonen för sina medlemmar.
Hela Sverigedemokraternas existens går ut på detta. En ledning som piskar upp känslor av nära förestående undergång, av hot och vedergällning – och som samtidigt tar avstånd genom en partiledare som aldrig vet något, aldrig tar ansvar för något.
Offerlammets uppgift är att rena de troende från synd. Genom att offra Martin Strid rättfärdigas och accepteras allt annat som sagts under helgen i Norrköping. Nu är Sverigedemokraterna renade och kan gå vidare.
Det är en strategi som brister i respekt för såväl de egna medlemmarna som väljarna i stort. Sverigedemokraterna har kommit undan med den strategin alldeles för länge.
Gå till toppen